Obyčejná, ale velmi vděčná

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

citronova_babeta_1

Tak trochu mně už delší dobu vrtá hlavou, kde se vzalo pojmenování babeta pro onu buchtu z litého třeného těsta, obvykle s citronovou příchutí. Těžko říct, možná z francouzského ženského jména Babette, ostatně o Babetě zpívá i Jiří Suchý.

Každopádně nejspíš i vy pamatujete nebo jste aspoň slyšeli o citronové babetě z dob předlistopadových. O buchtě, upečené a pak i prodávané v aluminiové misce, ze které většinou nešla moc dobře vyklopit, a tak se zbytky těsta musely z misky vyjídat lžičkou 🙂

Rozhodně ale není od věci si chuť citronové babety i dnes připomenout. Zvlášť když bude poctivá, domácí, voňavá, z pěkně žlutých vajec, z opravdových citronů, bez nejrůznějších éček a dalších chemických přísad, navíc i s citronovou polevou. Vlastně je to obyčejná, ale i přesto velmi vděčná záležitost 🙂

citronova-babeta-21
Citronová babeta s polevou

Citronová babeta s polevou

  • doba přípravy: celkem asi 30 minut + asi 70 minut pečení
  • náročnost: velmi snadné

suroviny:

na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 220 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 110 ml rostliného oleje
  • 100 ml vody
  • 2 bio citrony
  • špetka soli

na citronovou polevu:

  • 40 g citronové šťávy
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rostlinného oleje

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

postup:

Nejdřív si připravím jednotlivé ingredience: Z omytých bio citronů ostrouhám kůru a vymačkám šťávu. Polohrubou mouku společně s práškem do pečiva proseji. Do dvou dalších hlubších mís oddělím žloutky od bílků. Na dno rozevírací dortové formy položím pečící papír, ten do formy přivřu, vnitřek formy včetně papíru na dně vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu dám předehřát na 150 stupňů.

Z bílků a ze špetky soli ušlehám ručním mixérem tuhý sníh. Ke žloutkům přidám moučkový i vanilinový cukr a ručním mixérem ušlehám do hladké světlé pěny. Do té pak střídavě postupně zašlehám rostlinný olej a vodu, potom přidám citronovou šťávu i kůru a ještě krátce prošlehám. Přisypu prosátou mouku s kypřícím práškem a znovu prošlehám. Nakonec ručně pomocí stěrky opatrně vmíchám ušlehaný sníh.

Těsto urovnám do vymazané a vysypané formy a dám péct do předehřáté trouby na 60 až 70 minut. Upečenou babetu poznám pomocí špejle, která musí po vytažení zůstat bez zbytků těsta.

Babetu dám vychladnout na kuchyňskou mřížku. Po zhruba čtvrt hodině odepnu bok formy, dno vyložené papírem zatím pod buchtou nechám.

Teprve když je babeta zcela vychladlá, odstraním dno formy s papírem, babetu přendám na tác a dokončím ji polevou. Na polevu ušlehám ručním mixérem do hladka citronovou šťávu, moučkový cukr a rostlinný olej. Vyšlehanou hmotu zlehka nahřeji ve vodní lázni asi na 35 stupňů a pak citronovou polevou přeleji babetu. Polevu na babetě nechám zcela zatuhnout.

Ještě něco k tomu:

  • Na uvedené množství těsta používám velkou dortovou formu, tu o průměru 27 centimetrů.
  • Vychladlou babetu nejprve přesuňte na tác nebo velký rovný talíř a pak ji teprve polijte polevou. Pokud byste babetu na tác přesouvali až s tuhnoucí polevou, ta by popraskala. Ještě nezatuhnutou polevu můžete dozdobit tenkými plátky bio citronu.
  • Na polevu použijte skutečně kvalitní olej, například řepkový nebo olivový.

1 komentář u „Obyčejná, ale velmi vděčná“

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *