Kedluben, jedna z nejrozšířenějších košťálových zelenin u nás má, zdá se, v kuchyni nejlepší léta za sebou. Naši pozornost si přitom rozhodně zaslouží: obsahuje nejen vitamíny, ale i řadu minerálních látek a v neposlední řadě je bohatý i na vlákninu. Naše babičky z něj dělávaly řadu pochoutek – nejen nejrůznější polévky, ale i kedlubny zadělávané, dušené, nadívané, zapékané či ji chystaly jako přílohu, třeba v podobě skvělého kedlubnového zelí, z kedlubnů připravovaly i saláty a pomazánky a také je zavařovaly. Z kedlubnu můžete připravit také jednu z mnoha variací křupavé české pochoutky:
Kedlubnová cmunda se sázeným vejcem
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 15 minut odstátní těsta + asi 45 minut opékání
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 500 g kedlubnů
- 500 g brambor
- 1 – 2 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžička bramborového škrobu (Solamyl)
- 1 lžíce strouhanky
- 3 vejce
- 1 palice česneku
- 1 střední cibule
- 3 lžíce sušené majoránky
- 1 lžíce celého kmínu
- půl lžičky mletého pepře
- 1 lžička soli
- sádlo na smažení
na sázená vejce:
- 8 vajec (tedy na každou placku jedno)
- olej
- sůl
- pepř
- petrželka k podávání
postup:
Polovinu oloupaných kedluben nastrouháme na nudličky, druhou polovinu pak na jemnějším struhadle, podobně nahrubo i jemněji nastrouháme oloupané syrové brambory. Přidáme všechny ostatní ingredience (sypké, tzn. mouku, Solamyl a strouhanku je lepší nejdřív smíchat dohromady), česnek před přidáním oloupeme a utřeme s trochou soli, cibuli pokrájíme najemno. Těsto necháme asi 15 minut odstát, pak na rozpáleném sádle smažíme po obou stranách do zlatova placky. Těsto by mělo vyjít asi na 8 placek.
Během smažení placek připravíme na další pánvičce nebo na lívanečníku osolená a opepřená sázená vejce – na olej rozklepneme postupně jedno vejce za druhým, osolíme a opepříme a smažíme do ztuhnutí.
Na každou kedlubnovou placku položíme jedno vejce, ozdobíme petrželkou.
Ještě něco k tomu:
- Bramborový škrob (Solamyl) můžete nahradit škrobem kukuřičným (Maizenou).
- Strouhanku, která do těsta patří na zahuštění a také pro zvýšení křupavosti placek, můžete nahradit ovesnými vločkami.
- Pro zvýraznění chuti můžeme do těsta přidat i lžíci plnotučné hořčice nebo sekaný čerstvý nebo sušený libeček.
- Sádlo na smažení můžete nahradit olejem, sádlo ale plackám dodá daleko lepší chuť. 🙂
- Kdo má rád, může na hotové sázené vejce přidat trochu nastrouhaného křenu.