Odlehčená verze tradičního českého bramboráku

Hlavní jídla Vegetariánské

 // 

Kedlubnová cmunda se sázeným vejcem

Kedluben, jedna z nejrozšířenějších košťálových zelenin u nás má, zdá se, v kuchyni nejlepší léta za sebou. Naši pozornost si přitom rozhodně zaslouží: obsahuje nejen vitamíny, ale i řadu minerálních látek a v neposlední řadě je bohatý i na vlákninu. Naše babičky z něj dělávaly řadu pochoutek – nejen nejrůznější polévky, ale i kedlubny zadělávané, dušené, nadívané, zapékané či ji chystaly jako přílohu, třeba v podobě skvělého kedlubnového zelí, z kedlubnů připravovaly i saláty a pomazánky a také je zavařovaly. Z kedlubnu můžete připravit také jednu z mnoha variací křupavé české pochoutky:

Kedlubnová cmunda se sázeným vejcem

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 15 minut odstátní těsta + asi 45 minut opékání
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 500 g kedlubnů
  • 500 g brambor
  • 1 – 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžička bramborového škrobu (Solamyl)
  • 1 lžíce strouhanky
  • 3 vejce
  • 1 palice česneku
  • 1 střední cibule
  • 3 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce celého kmínu
  • půl lžičky mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • sádlo na smažení

na sázená vejce:

  • 8 vajec (tedy na každou placku jedno)
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • petrželka k podávání

postup:

Polovinu oloupaných kedluben nastrouháme na nudličky, druhou polovinu pak na jemnějším struhadle, podobně nahrubo i jemněji nastrouháme oloupané syrové brambory. Přidáme všechny ostatní ingredience (sypké, tzn. mouku, Solamyl a strouhanku je lepší nejdřív smíchat dohromady), česnek před přidáním oloupeme a utřeme s trochou soli, cibuli pokrájíme najemno. Těsto necháme asi 15 minut odstát, pak na rozpáleném sádle smažíme po obou stranách do zlatova placky. Těsto by mělo vyjít asi na 8 placek.

Během smažení placek připravíme na další pánvičce nebo na lívanečníku osolená a opepřená sázená vejce – na olej rozklepneme postupně jedno vejce za druhým, osolíme a opepříme a smažíme do ztuhnutí.

Na každou kedlubnovou placku položíme jedno vejce, ozdobíme petrželkou.

Kedlubnová cmunda se sázeným vejcem

Ještě něco k tomu:

  • Bramborový škrob (Solamyl) můžete nahradit škrobem kukuřičným (Maizenou).
  • Strouhanku, která do těsta patří na zahuštění a také pro zvýšení křupavosti placek, můžete nahradit ovesnými vločkami.
  • Pro zvýraznění chuti můžeme do těsta přidat i lžíci plnotučné hořčice nebo sekaný čerstvý nebo sušený libeček.
  • Sádlo na smažení můžete nahradit olejem, sádlo ale plackám dodá daleko lepší chuť. 🙂
  • Kdo má rád, může na hotové sázené vejce přidat trochu nastrouhaného křenu.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *