Ovocné knedlíky: Rehabilitace!

Hlavní jídla Moučníky a dezerty Vegetariánská

 // 

merunkove_knedliky

Jsou dalším z bezmasých jídel, která jsem nikdy nemusel. Tím spíš, že jsou jídlem sladkým. Prostě v mých očích neplnohodnotná krmě, ze které akorát tak často pálila žáha.

Jak už naznačuje výše řečené, odmala jsem byl velkým milovníkem masa. Zlomilo se to ale někdy kolem třicítky, kdy jsem hovězí i vepřové prakticky ze dne na den na dlouhá léta vypustil z jídelníčku úplně a kdy zůstalo jen občas drůbeží, ryby a paradoxně i uzeniny. Tělo to tak prostě chtělo. Ale sladká hlavní jídla mě ani tehdy, v tomto na maso „chudém“ období nebrala, ostatně podobné to mám celý život se sladkým vůbec.

Až v posledních letech, kdy se do naší kuchyně začalo pozvolna vracet červené maso, znovuobjevuji i bezmasá sladká jídla. Mezi jinými i ovocné knedlíky. Ty z tvarohového těsta jsem začal mít dokonce hodně rád. Tenké, nesladké těsto, nakyslé ovoce, nejlépe meruňky, tvaroh na strouhání společně s decentním množstvím cukru a rozpuštěným máslem, někdy navíc i s kopečkem zakysané smetany. Lahoda! A navíc skoro bezpracná.

A protože je po ovocných knedlících u nás doma dost velká poptávka, dělávám je právě v této době, kdy začíná být čerstvého ovoce z domácí úrody přehršle, docela pravidelně. A teď už také rád.

 

Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 20 minut odpočinutí těsta + asi 7 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 (16 knedlíků)

 

suroviny:

  • 16 meruněk
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 300 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 16 malých kostek cukru

 

k podávání:

  • 100 g tvarohu na strouhání
  • 100 g másla
  • 4 lžíce moučkového cukru

 

postup:

Tvaroh s hrubou moukou, vejci a špetkou soli smíchám ve větší míse a rukama vypracuji jemné, nelepivé těsto. To zabalím do potravinářské fólie a v lednici nechám asi 20 minut odležet.

Mezitím umyji a odpeckuji meruňky. Rozříznu je přitom jen z části, tak, aby pecka šla vyjmout, ale aby obě poloviny každé meruňky držely pohromadě.  Místo pecky vložím do každé meruňky malou kostku cukru. Připravím si také velký hrnec s vařící vodou a najemno nastrouhám tvaroh.

Odležené těsto rozválím na vále, velmi lehce posypaném hladkou moukou, do obdélníkové placky asi půl centimetru vysoké. Placku pak rozkrájím na šestnáct stejně velkých čtverců. Postupně do každé části těsta dobře zabalím jednu meruňku.

Hotové knedlíky bez zbytečné prodlevy vkládám najednou do vroucí vody a za občasného nadzvednutí ode dna vařím 7 minut.

Uvařené knedlíky rozdělím na talíře, rozpůlím, posypu strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem a poliji rozpuštěným máslem.

 

Ještě něco k tomu:

  • Pokud je těsto příliš mazlavé a řídké, zapracuji do něj ještě trochu hrubé mouky. Konzistence těsta závisí především od toho, jak hodně je či není odstředěný tvaroh. Raději proto i pro tento recept používám tvaroh balený ve staniolu, nikoli ten ve vaničce, který je řidší.
  • Raději, než na vále těsto rozvaluji na sklokeramické desce. Na ni se totiž nelepí a není proto třeba podsypávat moukou. Pokud máte sklokeramickou desku menší, rozválejte a zpracujte těsto ve dvou nebo více částech.
  • Kostkový cukr do meruňky nemusíte vkládat, já to ale mám rád. Cukr se během varu v meruňce většinou zcela nebo z velké části rozpustí a meruňky nechutnají kysele.
  • Kromě tvarohu na strouhání, moučkového cukru a rozpuštěného másla můžete k meruňkovým knedlíkům přidat i již zmíněný kopeček zakysané smetany.

Napsat komentář