Voňavá perníková bábovka s brusinkami

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Tohle je ta nejvoňavější bábovka, co znám. Vážně! Jen vonět většinou nevydrží moc dlouho, protože velmi rychle zmizí 🙂

Perníková bábovka se k nám na stůl dostala teprve před časem, když v almaře už docela dlouho ležel sáček se směsí perníkového koření, který byl jako takzvaný příbal u jednoho časopisu. Jak ale jen ten sáček využít, když si perníkové koření míchám doma sám? Nakonec jsem se rozhodl „darovanou“ směs koření využít právě v perníkové bábovce, která se tu a tam mezi bábovkovými recepty objevuje, na kterou jsem si vzpomněl a u které jsem si složení ingrediencí přizpůsobil ku obrazu svému.

Jednak jsem se totiž rozhodl v perníkové bábovce zužitkovat i obyčejný perník na strouhání, jehož zbytek už docela dlouho čekal na využití, a pak taky přidat štědrou dávku drcené sušené pomerančové kůry, i ta ve špajzu už nějaký čas čekala ve velkém balení na svůj čas. Přihodil jsem ještě sušené brusinky, přilil vedle oleje a mléka i rum, samozřejmě nesměly chybět cukr, vajíčka, mouka a nezbytný kypřící prášek.

Dost řídké těsto se nejdřív ve větší bábovkové formě povážlivě choulilo hodně u dna, nakonec si ale v troubě přece jen dalo říct a opravdu parádně vyskočilo 🙂 A protože k perníku nezbytně patří čokoláda, nakonec jsem ještě tuhle báječnou bábovku polepšil trochou úplně jednoduché čokoládové polevy 🙂

Voňavá perníková bábovka s brusinkami

Včera nám ve schránce přistálo nové, už prosincové číslo food časopisu, A jako příbal zase perníkové koření. Perníkovou bábovku tak zcela jistě brzy zopakuju 🙂

Voňavá perníková bábovka s brusinkami

  • doba přípravy: celkem 30 minut + ai 65 minut pečení + asi 60 minut zchladnutí před dokončením polevou
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 50 g perníku na strouhání
  • 400 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 3 lžíce drcené sušené pomerančové kůry
  • 60 g sušených brusinek
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 100 g rostlinného oleje
  • 350 g mléka
  • 2 lžíce rumu

na polevu:

  • 50 g čokolády na vaření
  • 30 g másla

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

postup:

Troubu nechám rozehřát na 180 stupňů, bábovkou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.

Do větší mísy nastrouhám najemno perník a prosiju mouku společně s kypřícím práškem do pečiva. Přisypu perníkové koření, drcenou sušenou pomerančovou kůru, sušené brusinky a špetku soli a vše dobře promíchám.

Do jiné velké mísy vyklepnu vejce, přidám krupicový cukr a ručním mixérem ušlehám do hladké, světlé pěny. Do ní pak postupně zašlehávám rostlinný olej, mléko a nakonec rum. Přisypu moučnou směs z druhé mísy a znovu dobře prošlehám.

Těsto urovnám do připravené formy a dám péct do předehřáté trouby na asi 65 minut, po 25 minutách teplotu snížím na 150 stupňů. Zda je bábovka dobře propečená, vyzkouším pomocí špejle.

Upečenou bábovku nechám stát na lince ve formě asi 10 minut, pak ji vyklopím na kuchyňskou mřížku a při pokojové teplotě nechám asi hodinu zchladnout.

V malém kastrůlku, který dám do většího s horkou vodou, připravím na mírně teplé plotýnce polevu. Nejdřív v kastrůlku rozpustím máslo, do něj rozlámu čokoládu a za častého míchání ji nechám také rozpustit. Dobře promíchám do kompaktní hmoty a nechám trochu zchladnout, asi do hustoty medu.

Ještě vlahou bábovku přeliji houstnoucí polevou a nechám na mřížce zchladnout úplně.

Ještě něco k tomu:

  • Těsto u zvedeného množství surovin vystačí na větší bábovkovou formu.
  • Pokud je forma keramická, bábovka se bude pct asi o 5 až 10 minut déle.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *