Právě tato doba přináší záplavu jablíček, ale také chladnější dny a tím pádem i pozvolné přehození pomyslné výhybky sladkostí od lehčích na ty poněkud hutnější a tudíž kaloričtější. Následující tvarohový koláč se pro chladnější podzimní dny báječně hodí: voní vanilkou a skořicí, a díky neoloupaným jablíčkům, vykukujícím pod křupavou drobenkou, je krásně barevný. A je rychlý a dlouho vláčný – pokud tedy vydrží, protože v neposlední řadě je i velmi jedlý!
Tvarohový koláč s jablky a skořicovou drobenkou
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 35 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 4 jablka
- 250 g hladké mouky
- 250 g měkkého tučného tvarohu
- 200 g másla
- 250 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 1 vanilinový lusk
- 1 kypřící prášek do pečiva
- kůra z 1 bio citrónu
- špetka soli
na drobenku:
- 100 g hrubé mouky
- 50 g másla
- 70 g cukru
- půl lžičky mleté skořice
na vymazání a vysypání plechu:
- máslo
- hrubá mouka
postup:
Nejdřív si připravím středně velký plech, který vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Přichystám si i drobenku smícháním všech ingrediencí, tedy hrubé mouky, změklého másla, krupicového cukru a skořice. Potom do mísy proseji hladkou mouku společně s kypřícím práškem do pečiva. Do dalších dvou větších mís oddělím bílky od žloutků. Omytá jablka rozčtvrtím, zbavím jadřinců a každou čtvrtinu rozdělím ještě na tři měsíčky.
Bílky společně se špetkou soli a polovinou cukru vyšlehám do pevného sněhu. Žloutky se změklým máslem, kůrou, ostrouhanou z omytého bio citrónu, vyškrábnutým vnitřkem vanilkového lusku a druhou polovinou krupicového cukru vyšlehám do pěny, do které pak dobře zašlehám tvaroh. Pokračuji vmícháním prosáté mouky s kypřícím práškem, na závěr opatrně po částech vmíchám sníh z bílků.
Do vymazaného a vysypaného plechu rozetřu těsto a na ně rovnoměrně rozložím měsíčky jablek. Na závěr koláč stejnoměrně posypu drobenkou. Peču v troubě, předehřáté na 175 stupňů asi 35 minut. Koláč je upečený, pokud se na vpíchnutou špejli už nelepí těsto.
Ještě něco k tomu:
- Jablka pro tento koláč vyberte červená nebo žíhaná, koláč bude pěkně barevný. Pokud vám ale slupky na jablkách vadí, klidně je předem oloupejte.
- Místo jablek můžete do tohoto koláče vyzkoušet i pevnější hrušky nebo švestky.
- Nemáte-li po ruce vanilkový lusk, použijte vanilinový cukr. O jeho váhu ale snižte receptové množství cukru krupicového.