Podzimní rozvzpomínání

Hlavní jídla

 // 

Dušená hlávková kapusta s klobásou

Právě teď, na podzim se začala v obchodech častěji objevovat i čerstvě sklizená hlávková kapusta. Znovu jsem si uvědomil, jak na tuhle báječnou zeleninu zapomínáme a jak často ji ignorujeme. Stačí porovnat, kolik receptů právě s hlávkovou kapustou najdete ve starších kuchařkách a kolik jich je v těch nových. A přitom je hlávková kapusta tak dobrá a tak zdravá!

Rozvzpomněl jsem se proto i na jedno ze svých někdejších oblíbených jídel: na dušenou kapustu s klobásou, případně s vajíčkem. Jednoduché, docela rychlé a zvlášť na podzim a v zimě vhodné třeba jako skvělá večeře nebo s bramborem jako méně tradiční oběd. Připravil jsem a nejen já jsem nelitoval.

 

Dušená hlávková kapusta s klobásou

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 15 minut dušení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 1 středně velká hlávka kapusty
  • 4 nožičky pikantnější klobásy
  • 50 g špeku
  • 1 lžíce sádla
  • 1 větší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 1 větší brambora
  • půl lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

postup:

V mírně rozpáleném větším kastrole nechám trochu rozpustit na drobnější kostičky nakrájený špek. Přidám sádlo a oloupanou a drobněji nakrájenou cibuli, tu nechám za občasného zamíchání zesklovatět.

Očistěnou a omytou kapustu zbavím středového košťálu a nakrájím ji na tenčí nudličky nebo menší kostičky. Přisypu ji do kastrolu na základ se špekem a cibulí, krátce orestuji. Podleji drůbežím vývarem, přidám oloupanou a najemno nastrouhanou bramboru, oloupané a nahrubo nasekané stroužky česneku, drcený kmín, mletý černý pepř a sůl. Dusím asi 15 minut, občas zamíchám.

Mezitím na pánvi krátce na sucho opeču na kolečka nakrájené klobásy. K měkké udušené kapustě je pak přidám společně s majoránkou, v případě potřeby dosolím a dopepřím a promíchám.

Podávám s krajícem domácího kváskového chleba, případně s bramborami, pečenými ve slupce, možný je ale i bramborový knedlík.

 

Ještě něco k tomu:

  • Klobásu můžete vynechat a k hotové dušené kapustě přidat na talíři vejce, uvařené na hniličku nebo natvrdo. Zkombinovat ale můžete i obě varianty.
  • Pokud holdujete česneku, jeden stroužek můžete prolisovat a promíchat v již hotové kapustě.
  • Hlávkovou kapustu duste bez poklice, bude mít lepší chuť i vůni.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *