Připomenutí dávného kuchařského hříchu

Polévky Rychlé Vegetariánské

 // 

Lehká bílá zelná polévka s brambory

Začátky u plotny, tím spíš muže a v době předlistopadové, obnášely dlouhou řadu méně či více křiklavých stravovacích provinění, ať už ve výběru samotných ingrediencí nebo postupu při jejich zpracování, tak i v samotné volbě jednotlivých jídel. Jejich cena byla mnohdy na prvním místě a tak se ke slovu dostávaly mnohé méně kvalitní potraviny, ale i nejrůznější problematická dochucovadla. I tohle mně projde hlavou, když je řeč mimo jiné o taveném sýru.

Byla to kdysi dávno, ještě v dobách studentských jedna z mých prvních polévek: velmi jednoduchá, z masoxu, s rozpuštěným taveným sýrem, kde aspoň čerstvá pažitka se snažila zachránit, co se dalo.

Přiznávám, narozdíl od masoxů u mě tavený sýr do dnešních dnů přežil. Je sice u nás doma stále méně častým hostem, ale třeba právě v polévkách mu občas ještě dávám šanci. Tak se zrodila i lehká bílá zelná polévka s brambory, která moje dávné kuchařské hříchy připomíná.

 

Lehká bílá zelná polévka s brambory

  • doba přípravy: asi 10 minut + asi 10 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • čtvrt menší hlávky bílého zelí
  • 1 velká cibule
  • 3 menší brambory
  • 1 lžíce másla
  • 1200 ml drůbežího vývaru
  • 1 lžíčka celého kmínu
  • 1 lžíce nahrubo posekané bazalky
  • 1 lžíce nahrubo posekané natě libečku
  • 2 tavené smetanové sýry
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

postup:

Oloupanou cibuli nakrájím na tenčí čtvrt kolečka a orestuji v hrnci na másle za občasného zamíchání do sklovata. Mezitím ze zelí odstraním středový košťál a zelí nakrájím na tenčí proužky, zhruba stejně dlouhé jako čtvrt kolečka cibule, na stejné proužky pokrájím i oloupané brambory. Zelí i brambory přihodím k cibuli a asi 5 minut, opět za občasného míchání orestuji. Zaliji vývarem, přidám kmín, libeček, osolím, opepřím a přivedu k varu. Vařím asi 10 minut.

Nakonec do polévky přidám bazalku a tavený smetanový sýr, který nechám během krátkého varu a za stálého míchání úplně rozpustit. V případě potřeby ještě dosolím a dopepřím.

 

Ještě něco k tomu:

  • Čerstvou bazalku můžete nahradit oreganem, použít můžete i koření sušené.
  • Tavený sýr rozhodně musí být bez příchutě.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *