Ricottové knedlíčky do polévky

Ostatní Polévky Rychlé Vegetariánské

 // 

ricottove_knedlicky

K ricottě, měkkému sýru ze syrovátky, který je oblíbenou ingrediencí při výrobě dezertů, se na blogu chci ještě vrátit a podívat se na ni zgruntu, ricotta si to rozhodně zaslouží a používám ji docela často. Dnes je ricotta hlavně v supermarketech už běžně k dostání, nicméně ten, kdo doma vyrábí vlastní sýry a má tak pravidelný přísun syrovátky, nemá o ricottu z ní lehce získanou vůbec nouzi. Tenhle nezralý, původem italský sýr je skvělou příležitostí k přípravě řady nejen sladkých ale i slaných jídel. Dnes aspoň jeden z receptů, které mám z ricotty moc rád – recept na polévkové knedlíčky.

Ricottové polévkové knedlíčky jsou zase jiné, ale rozhodně neméně dobré, než ty všeobecně asi nejoblíbenější žemlové, játrové, případně drožďové. Jsou jemné a díky jak samotné ricottě, tak i přidanému máslu rozhodně ne suché, příjemně mléčné, velmi lehce nasládlé chuti. Ricottové knedlíčky si skvěle rozumějí s řadou polévek, ať už to jsou vývary, polévky zeleninové nebo třeba krémové. A navíc se dají chuťově velmi snadno modifikovat nejrůznějším kořením, bylinkami a dalšími dochucovadly, které má člověk zrovna po ruce.

Ricottové knedlíčky do polévky

  • doba přípravy: asi 10 minut + asi 10 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 (12 knedlíčků)

suroviny:

  • 130 g ricotty
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 65 g pšeničné krupice
  • 65 g strouhanky
  • 1 lžička sušeného libečku
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 2 špetky mletého muškátového květu
  • mletý černý pepř
  • sůl

postup:

Ricottu utřu vidličkou v misce do hladka se změklým máslem a vejcem. Přisypu pšeničnou krupici, strouhanku a všechno koření, tedy sušený libeček, bazalku, mletý muškátový květ a čerstvě namletý černý pepř. Osolím a velmi dobře promíchám.

Z těsta vytvaruju namočenýma rukama 12 stejně velkých knedlíčků, dobře je utáhnu. Dám je do vroucí, hodně osolené vody a vařím asi 10 minut doměkka.

Uvařené rocittové knedlíčky rozdělím do talířů a přelévám horkou polévkou.

Ještě něco k tomu:

  • Pokud je těsto na knedlíčky příliš husté, rozředím jej trochou mléka. Naopak příliš řídkou, lepivou hmotu zahustím ještě trochou krupice nebo strouhanky. Vše záleží na tom, jak hodně je ricotta odkapaná.
  • I ricottové polévkové knedlíčky vařím zvlášť, nikoli přímo v polévce, kterou by zbytečně zakalily a část chutí si vzájemně předaly.
  • Velmi dobrý na dochucení ricottových polévkových knedlíčků je například i česnek, v tomto případě raději používám sušený granulovaný. V sezóně jsou samozřejmě skvělé čerstvé, velmi najemno nasekané bylinky.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *