Miluju ryby a taky mám rád jídla z jednoho hrnce. A tak se zrodil i následující recept, ideální, třeba když na vaření nemáte moc času a přitom své blízké nechcete odbýt nějakou osvědčenou a už stokrát opakovanou rychlovkou. Mořský ďas s pečenými batáty byl pochválenou improvizací. 🙂
K poměrně málo tučné rybě a také k nasládlým batátům se báječně hodí studená česneková omáčka, také hotová jedna dvě. A k batátům jsem přihodil i brambory a červenou cibuli, příloha tím získala další rozměr navíc. 🙂
Mořský ďas s pečenými batáty
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 minut odležení ryby + celkem asi 30 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 4 filety z mořského ďasa
- 2 lžíce dijonská hořčice
- 2 lžíce posekaného čerstvého kopru
- sůl
- mletý černý pepř
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 batáty
- 4 střední brambory
- 2 středně velké červené cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžíce sekané natě libečku
na studenou omáčku:
- 200 ml majonézy
- 1 lžíce umeocta
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička cukru moučky
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Očistěné a osušené filety mořského ďasa z obou stran zlehka potřu dijonskou hořčicí, osolím, opepřím a posypu čerstvě sekaným koprem. Nechám asi půl hodiny odležet v chladnu.
Mezitím oloupu batáty i brambory a nakrájím je na středně velké čtvrtměsíčky, na zhruba stejně velké kusy pokrájím i oloupanou červenou cibuli. Stroužky česneku oloupu a nahrubo nasekám a společně s batáty, brambory a cibulí ve velké míse promíchám s kmínem, nahrubo posekanou natí libečku, 2 lžícemi olivového oleje a solí.
Pekáček vymastím zbylým olivovým olejem a přesypu do něj směs ochucených batátů, brambor a cibule z mísy. Dám do trouby, vyhřáté asi na 200 stupňů péct na 15 minut. Pak obsah pekáčku promíchám a navrch položím porce marinované ryby kůží dolů. Teplotu stáhnu na 180 stupňů a peču dalších asi 15 minut.
Během pečení připravím studenou omáčku prošleháním oloupaného a rozetřeného česneku se všemi ostatními ingrediencemi.
Upečenou rybu i s přílohou rozdělím na jednotlivé talíře a přidám studenou omáčku.
Ještě něco k tomu:
- Nemáte-li k ruce čerstvý kopr, vezměte alespoň sušený, případně jej nahraďte jinou, silněji aromatickou bylinkou, například rozmarýnem.
- Rybu můžete použít i pochopitelně i jinou, dle aktuální nabídky v obchodech. Improvizovat můžete i s přílohou, část batátů a brambor nahradit třeba brokolicí nebo růžičkovou kapustou.
- Při úpravě batátů dejte pozor, abyste je nepřepekli. Příliš měkké už moc dobré nejsou.