Budu sdílet svoji radost a taky se trochu chlubit: Prý je tenhle salát jedním z nejlepších jídel, co jsem kdy z cukety vytvořil. A to je u nás doma opravdu dost velká pochvala 🙂 Velká pochvala hlavně vzhledem k tomu, že na cukety se (nejen) u nás odjakživa hledí se značným despektem (samozřejmě že neoprávněně!!). Co jen já se i letos, už od začátku léta naposlouchal, cože my si s tím kvantem proklatých cuket jen počneme…
Cukety miluju hlavně kvůli hodně široké škále možností jejich využití a taky kvůli značné chuťové „neutralitě“, která umožňuje celou řadu možných dochucení a tak je vlastně nikoli mínusem, ale předností cuket. Cukety mám ovšem také rád i kvůli jejich šťavnatosti, která jim dodává výrazný punc svěžesti.
Ten dnešní salát jsem si i já opravdu hodně oblíbil. Je výborný třeba jako lehká večeře, s čerstvě upečenou, křupavou domácí bagetou nebo světlejším kváskovým chlebem. Při větším hladu je možno přidat větší porci slaniny, případně salát ještě doplnit ztraceným vejcem.
Salát z grilované cukety se slaninou a parmazánem
- doba přípravy: asi 30 minut + asi hodina marinování cuket
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 4 středně velké cukety
- 1 bio citron
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce cukru
- 2 stroužky česneku
- špetka mletých chilli papriček
- mletý bílý pepř
- 4 lžíce jemně sekané natě hladkolisté petrželky
- 200 g krájené anglické slaniny
- 8 lžic strouhaného parmazánu
- sůl
k podávání:
- pečivo
postup:
Cukety omyju, zbavím pevných konců a nakrájím na kolečka o tloušťce necelého centimetru. Na dobře rozpálené grilovací pánvi nakrájené cukety nasucho postupně opeču z obou stran, dokud trochu nezměknou a nezačnou velmi lehce hnědnout.
Během opékání cuket připravím ve větší míse dresink z citronové šťávy, olivového oleje, cukru, oloupaných a prolisovaných stroužků česneku, špetky chilli a mletého bílého pepře. Do dobře prošlehaného, zatím neosoleného dresinku postupně ukládám ogrilovanou a na čtvrtkolečka pokrájenou cuketu, každou várku ogrilované cukety v dresinku promíchám. Nakonec přisypu jemně nasekanou petrželovou nať, znovu zlehka, ale dobře promíchám a odložím do chladu asi na hodinu.
Před samotným podáváním salátu nakrájím plátky anglické slaniny na tenčí proužky a nasucho je v nepřilnavé pánvi opeču. Parmazán najemno nastrouhám. Marinovanou cuketu teprve teď lehce osolím, přidám asi polovinu nastrouhaného parmazánu a zlehka promíchám. Rozdělím na jednotlivé talíře, posypu opečenou, ještě vlažnou slaninou, pokapu případným výpekem a posypu zbytkem parmazánu.
Podávám s pečivem, ideálně s domácí bagetou nebo se světlým, čerstvě upečeným kváskovým chlebem.
Ještě něco k tomu:
- Základní verzi tohoto salátu lze doplnit sušenými rajčaty, parmazán vyměnit za štědřejší dávku rozdrobené fety nebo sýra s modrou plísní, přidat lze i trochu posekaných vlašských ořechů, místo slaniny využít například zbytků grilovaného kuřete nebo opéct na kolečka nakrájenou klobásu.
- Pokud mám k dispozici bio citron, do dresinku někdy přidávám i trochu jemně ostrouhané kůry.