Srnčí paštika. Vůbec poprvé

Malá jídla

 // 

srnci_pastika

Jedna výzva za druhou. I tak by se dalo popsat to, když po desetiletích života, prožitých v Praze, uděláte radikální řez a rozhodnete se přestěhovat do malé vesnice na jihu Čech. Krom mnoha dalších věcí se docela dost proměnila i skladba našeho jídelníčku, a tak společně s tím se řadou až geometrickou začala také u plotny množit frekvence onoho „dělám to vůbec poprvé“.

Mezi lokálními surovinami, které u nás začaly převládat a které k nám většinou doputují přímo od místních farmářů, drobných pěstitelů, sousedů a také z toho, co jsme si sami zasadili, se docela často nabízí i zvěřina. Však se tady na blogu před časem ocitl třeba bažant na červeném víně i bažant v houbové nádivce. A tak došlo také k tomu, že vůbec poprvé jsem se kuchyni díky místním myslivcům potkal i se srnčím.

Přiznávám, musel jsem se dost snažit, abych se aspoň na chvíli zbavil těch pro náplavu z města donedávna neznámých a tím spíš teď až dojemných zážitků z prakticky každodenního potkávání těchto nádherných zvířat během procházek do lesa s našimi psy… Ale se sebezapřením jsem přípravu srnčího masa nakonec zvládl.

A i když hned několikrát jsme letos měli srnčí na grilu, přesto ještě dva, tři balíčky syrového srnčího masa v mrazáku na prahu zimy ještě zbyly. Co s nimi? Nakonec jsem se rozhodl udělat srnčí paštiku. Vůbec poprvé. Zkrátím to: Tuze se povedla! Byla skvělá, tím spíš, že byla namazaná na domácím pečivu. A tak si tady tento recept na srnčí paštiku ukládám i na příště 🙂

Srnčí paštika

  • doba přípravy: celkem asi 60 minut + asi 3 hodiny pečení + asi 2 hodiny chladnutí
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • asi 500 g srnčího masa (bez kostí)
  • asi 500 g vepřového bůčku (bez kosti)
  • 100 g špeku
  • 250 ml červeného vína
  • 2 středně velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • kůra z 1 bio citronu
  • 2 lžíce sušeného tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • 1 rovná lžička rozdrceného jalovce
  • 1 rovná lžička mletého černého pepře
  • čtvrt lžičky mletého muškátového květu
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl

k podávání:

  • pečivo

postup:

Do silnostěnného litinového hrnce s poklicí pokrájím na kostky vykostěné, očistěné a šlach zbavené srnčí maso. Vykostím, případné kůže zbavím a na kostky nakrájím i vepřový bůček a velmi na drobno též špek, společně s tím do hrnce přidám také oloupané a drobně nakrájené cibule i stroužky česneku. Podleji červeným vínem, přihodím podrcený jalovec, tymián, bobkové listy, kůru ostrouhanou z omytého bio citronu, mletý muškátový květ i mletý černý pepř a vše dobře promíchám.

V troubě, rozehřáté na 160 stupňů, pod poklicí zvolna peču asi 3 hodiny, párkrát během té doby zamíchám. Maso by na konci pečení mělo být velmi měkké.

Upečené maso nechám trochu zchladnout, odstraním bobkové listy. Přidám majoránku a sůl, dobře promíchám a v mixéru postupně po menších částech vše promixuji.

Hotovou paštiku v případě potřeby ještě dokořením, dosolím a přendám do menších misek nebo sklenic. Nechám dobře zchladnout a zatuhnout a ukládám do lednice. Podávám s pečivem, nejlépe s domácím kváskovým.

Ještě něco k tomu:

  • Při ochucování paštiky se otevírá mnoho možností pro improvizaci. Přidat můžete místo muškátového květu nastrouhaný oříšek, dobrý je i mletý koriandr nebo nové koření, šalvěj nebo sušená petrželka, v sezóně se rozhodně nebraňte využít i bylinky zelené.
  • Červené víno do paštiky vyberte kvalitní. Zvlášť dobré je portské, sáhnout můžete i třeba po brandy nebo koňaku.
  • Paštiku umixujte najemno nebo trochu hruběji podle svých osobních preferencí. Já mám raději paštiku hrubší.
  • Hotovou paštiku je skvělé před zatuhnutím doplnit hrstí brusinek nebo třeba trochu pokrájenými sušenými švestkami nebo sušenými rajčaty, pistáciovými oříšky či oloupanými a hrubě posekanými mandlemi. Velmi dobrý je v paštice i naložený zelený pepř.
  • Recept se dá využít i pro jiné druhy zvěřiny, třeba pro maso ze zajíce.
  • V lednici vydrží paštika asi 5 dnů, uložit v menších porcích k postupnému spotřebování ji můžete i do mrazáku.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *