I když jsem donedávna nevěděl, že mnoho lidí šťouchaným bramborům důvěrně říká šťouchačky, i já je dělám mnoho let. A upřímně: Mnoho let jsem nebyl s výsledkem svého konání tu víc, tu méně spokojený. Prostě ty moje šťouchané brambory pořád nebyly to pravé ořechové. A to je mám tak rád! Inu, to zdánlivě nejjednodušší nejednou ve skutečnosti bývá docela velkým oříškem.
Co všechno já jsem jen při pátrání po těch skutečně dobrých šťouchaných bramborách vyzkoušel. Co receptů se nahledal. Kolik jich od všech možných známých vyslechl. Můj mindrák z toho, že se mně šťouchané brambory snad nikdy nepovedou tak, jak bych si představoval, prohloubil před časem dokonce i jeden docela obyčejný motorest, kde je měli skutečně skvostné. Prostě šťouchané brambory byly pro mě hodně dlouho zakleté.
Zkrátím to. Po řadě let pátrání, bramborového experimentování a po desítkách vyzkoušených variant jsem ne tak dávno k cíli přece jen nakonec dospěl. K talíři se šťouchanými bramborami, nad nimiž jsem mohl s úsměvem říct: Ano, tak to je konečně ono! Sláva!
Jen se ještě malá douška: Nikomu ten jeho osvědčený způsob přípravy šťouchaných brambor rozhodně nechci brát, vyvracet ani kritizovat. A že těch možných variant je! Ale přesně takhle šťouchané brambory chutnají mně.
Šťouchané brambory
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 10 minut var brambor + aspoň 1 hodina chladnutí brambor
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 750 g brambor
- 2 středně velké cibule
- 2 zelené naťové cibulky
- 2 lžíce sádla
- 50 g anglické slaniny
- špetka celého kmínu
- 100 ml sladké smetany
- 1 lžíce sekané hladkolisté petrželky
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Oloupané a trochu pokrájené brambory uvařím v dobře osolené vodě do měkka a nechám je zcela vychladnout.
Oloupanou cibuli nakrájím nadrobno a na nepřilnavé pánvi nebo ve větším kastrole na sádle zvolna za občasného míchání restuji asi 10 minut do sklovata. V polovině času přihodím najemno nasekanou spodní, bílou polovinu jarních cibulek a na drobnější kostičky nakrájenou anglickou slaninu.
K orestované cibuli a slanině přihodím uvařené a zcela vychladlé brambory. Šťouchadlem brambory jen zpola rozšťouchám, tak aby v nich zbyly ještě i celé hrudky. Přisypu zelenou, najemno nasekanou část naťových cibulek a špetku celého kmínu, vše promíchám a za občasného míchání na mírném plameni opékám ještě asi 10 minut.
Na závěr do brambor naliju smetanu, zamíchám a po chvíli vařečkou odškrábnu případnou připečenou část brambor ode dna. Přisypu jemně sekanou hladkolistou petrželku, jemně opepřím a ještě jednou promíchám.
Ještě něco k tomu:
- Jednou z podstatných věcí pro šťouchané brambory je výběr správného typu brambor. Rozhodně použijte varný typ B. Brambory, které neobsahují moc škrobu, totiž špatně vstřebávají tuk a smetanu, příliš škrobovité odrůdy se na štouchané brambory nehodí hlavně chuťově.
- Důležité je velmi dobře osolit vodu, v níž brambory budete vařit. Pak už jen šťouchané brambory dosoluji v závěru jejich přípravy. Později než hned během vaření brambory nikdy úplně dobře nedosolíte a navíc budou mít tendenci se při opékání na pánvi rozpadat na kaši.
- Šťouchané brambory jsou rozhodně lepší z předem uvařených a poté vychladlých brambor. Nebojte se použít brambory, zbylé z předešlého dne nebo je den předem uvařte. Jako šťouchané budou chutnat lépe.
- Šťouchané brambory můžete obměnit mnoha dalšími přísadami. Například místo anglické slaniny můžete přidat hrst škvarků, v závěru restování cibule můžete přihodit nahrubo nasekaný jeden nebo dva stroužky česneku. Těsně před podáváním můžete do šťouchaných brambor vmíchat trochu jemně sekaného pórku, pažitky, nejrůznějších dalších čerstvých bylinek, pár lístků čerstvého špenátu, špetku nastrouhaného muškátového oříšku nebo chilli, lžíci strouhaného parmazánu, ale i na okurkovém struhadle nastrouhaných a orestovaných nudliček mrkve nebo malé hrstičky jemně nasekaných sušených rajčat.