Je to už pár let, co jsem na blog přidával velký hit z dob předlistopadových, švédský sypaný jablkový koláč. Tenhle kdysi tolik oblíbený moučník, při jehož přípravě se obejdete bez vajec a stačí vám jen minimum času, nejspíš také znáte…
Dnes mám něco podobného, ale méně známého: Také „švédský“, rovněž křehký a stejně tak „sypaný“ koláč. Jenže místo jablek je v něm jako náplň štědrá dávka tvarohu, rozšlehaného s vajíčky a vylepšeného hrstí brusinek nebo jiného sušeného ovoce. Upřímně: Chutná mně možná ještě o fous víc, než ten jablečný 🙂
Křehký švédský sypaný tvarohový koláč
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 50 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 450 g polohrubé mouky
- 200 g krupicového cukru
- 1 kypřící prášek do pečiva
- špetka soli
na náplň:
- 750 g měkkého plnotučného tvarohu
- 3 vanilinové cukry
- 3 vejce
- kůra z 1 až 2 bio citronů
- 100 g sušených brusinek
na vymazání plechu a na povrch koláče:
- 200 g másla
postup:
Troubu nechám rozehřát na 180 stupňů. Na dno i stěny středně velkého, hlubokého plechu rovnoměrně rozetřu asi třetinu změklého másla.
Do mísy prosiji polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, krupicovým cukrem a špetkou soli. V jiné míse prošlehám ručním mixérem tvaroh s vejci, vanilinovými cukry a ostrouhanou citronovou kůrou, na závěr vmíchám brusinky.
Do máslem vymazaného pekáče nasypu a rovnoměrně v něm rozprostřu polovinu moučné směsi. Na ní zlehka rozetřu tvarohovou náplň a tu pak posypu druhou polovinou moučné směsi. Povrch koláče rovnoměrně pokladu tenkými plátky zbylého másla.
Koláč peču v rozehřáté troubě do sytě zlatavé barvy, trvá to asi 50 minut.
Ještě něco k tomu:
- Na množství ingrediencí tohoto koláče se mně osvědčil hluboký plech o velikosti zhruba 35 x 25 centimetrů.
- Pokud je tvaroh sušší a tvarohová náplň příliš drobivá, přidám do ní trochu mléka.
- Povrch koláče před pečením by máslem měl být pokrytý prakticky celý. Máslo na povrch koláče proto kladu v opravdu tenkých plátcích.
- Místo sušených brusinek občas použiji rozinky, předem namočené v rumu, ale i hrst nahrubo posekaných sušených meruněk nebo švestek, možná je i kandovaná citronová kůra nebo nahrubo posekané vlašské ořechy.