Křehký švédský sypaný tvarohový koláč

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

sypany_tvarohovy_kolac_1

Je to už pár let, co jsem na blog přidával velký hit z dob předlistopadových, švédský sypaný jablkový koláč. Tenhle kdysi tolik oblíbený moučník, při jehož přípravě se obejdete bez vajec a stačí vám jen minimum času, nejspíš také znáte…

Dnes mám něco podobného, ale méně známého: Také „švédský“, rovněž křehký a stejně tak „sypaný“ koláč. Jenže místo jablek je v něm jako náplň štědrá dávka tvarohu, rozšlehaného s vajíčky a vylepšeného hrstí brusinek nebo jiného sušeného ovoce. Upřímně: Chutná mně možná ještě o fous víc, než ten jablečný 🙂

sypany-tvarohovy-kolac-0
Křehký švédský sypaný tvarohový koláč

Křehký švédský sypaný tvarohový koláč

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 50 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 450 g polohrubé mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • špetka soli

na náplň:

  • 750 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 3 vanilinové cukry
  • 3 vejce
  • kůra z 1 až 2 bio citronů
  • 100 g sušených brusinek

na vymazání plechu a na povrch koláče:

  • 200 g másla

postup:

Troubu nechám rozehřát na 180 stupňů. Na dno i stěny středně velkého, hlubokého plechu rovnoměrně rozetřu asi třetinu změklého másla.

Do mísy prosiji polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, krupicovým cukrem a špetkou soli. V jiné míse prošlehám ručním mixérem tvaroh s vejci, vanilinovými cukry a ostrouhanou citronovou kůrou, na závěr vmíchám brusinky.

Do máslem vymazaného pekáče nasypu a rovnoměrně v něm rozprostřu polovinu moučné směsi. Na ní zlehka rozetřu tvarohovou náplň a tu pak posypu druhou polovinou moučné směsi. Povrch koláče rovnoměrně pokladu tenkými plátky zbylého másla.

Koláč peču v rozehřáté troubě do sytě zlatavé barvy, trvá to asi 50 minut.

Ještě něco k tomu:

  • Na množství ingrediencí tohoto koláče se mně osvědčil hluboký plech o velikosti zhruba 35 x 25 centimetrů.
  • Pokud je tvaroh sušší a tvarohová náplň příliš drobivá, přidám do ní trochu mléka.
  • Povrch koláče před pečením by máslem měl být pokrytý prakticky celý. Máslo na povrch koláče proto kladu v opravdu tenkých plátcích.
  • Místo sušených brusinek občas použiji rozinky, předem namočené v rumu, ale i hrst nahrubo posekaných sušených meruněk nebo švestek, možná je i kandovaná citronová kůra nebo nahrubo posekané vlašské ořechy.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *