Pamatuji se, že tenhle koláč byl jeden čas v dobách předlistopadových velkým hitem. Doba sice notně pokročila, ale i dnes jde recept ne zcela obvyklý tím, že se do těsta nepřidává ani žádná tekutina, ani žádná vajíčka. Právě proto možná byl švédský sypaný jablečný koláč dřív tak v kurzu. 🙂
Tady je na něj recept, tak jak ho dělám já. K jablkům kvůli pikantní chuti přidávám špetku kyseliny citrónové a také trochu vlašských ořechů a rozinek. A z těsta naopak úplně vynechávám prášek do pečiva, ten mu totiž dodává nepříjemnou štiplavou chuť.
Švédský sypaný jablečný koláč
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 60 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 1 kg jablek
- 250 g pšeničné krupice
- 250 g polohrubé mouky
- 230 g cukru krupice
- 1 vanilinový cukr
- špetka soli
- 150 g másla
- 1 lžička mleté skořice
- půl lžičky kyseliny citrónové
- hrst jader vlašských ořechů
- hrst rozinek
na vymazání a vysypání formy:
- máslo
- hrubá mouka
postup:
V míse smíchám všechny sypké přísady, tedy pšeničnou krupici, polohrubou moukou, krupicový cukr, vanilinový cukr a špetku soli.
Do další mísy na plátky nastrouhám omytá neoloupaná jablka, zbavená jadřinců. Promíchám je se skořicí, kyselinou citrónovou, nahrubo nasekanými jádry vlašských ořechů a rozinkami.
Dno menší dortové formy vyložím papírem na pečení, boky vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Na dno vyložené formy rozložím třetinu sypké směsi, na ni polovinu jablečné směsi, kterou mírně přitlačím. Pokračuji druhou třetinou sypké směsi, druhou polovinou jablek, na závěr končím zbylou třetinou sypké směsi. Povrch koláče rovnoměrně pokryju rozsekaným máslem.
Koláč vložím do trouby vyhřáté na 160 stupňů a peču asi hodinu. Částečně zchladlý koláč vyndám z formy a nechám vychladnout úplně.
Ještě něco k tomu:
- Rozinky, přidávané k jablkům v případě tohoto koláče předem do rumu nenamáčím. Během pečení nasají šťávu z jablek.
- Báječně se k tomuto koláči hodí kopeček šlehačky. Přesvědčte se o tom sami! 🙂