… řeknete si, když vidíte těch několik málo ingrediencí tohoto salátu. Navíc ingrediencí, které se nekamarádí zas až tak běžně. Co na tom je? S tímhle tady ztrácí čas?
Ale věřte, že mně tenhle úplně obyčejný, jednoduchý akord jablka a na troše oleje lehce orestované cibule a celeru, dochucený citronem, mletým pepřem, solí, cukrem a petrželovou natí a zasypaný trochu opraženými jádry vlašských ořechů, ukrutně chutná. Jistě, nejspíš i vy znáte celerový salát v jiných podobách, s majonézou, zakysanou smetanou nebo jogurtem, se sýrem, šunkou nebo s vejci, s ananasem, hroznovým vínem a já nevím s čím vším ještě. Ale to už je prostě o něčem jiném.
Tenhle rafinovaně prostý salát mám moc rád třeba k lehké večeři. Stačí jen ještě přidat čerstvé pečivo s kouskem dobrého sýra, plátkem šunky nebo jen tak s máslem. Velká dobrota.
Celerový salát s jablkem a ořechy
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 15 minut zchladnutí
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 menší celer (nebo půlka velkého)
- 1 velké jablko
- 1 větší cibule
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 citron
- krupicový cukr
- 1 lžíce jemně posekané natě hladkolisté petrželky
- 3 lžíce vyloupaných jader vlašských ořechů
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Nejdřív si připravím ingredience: Vlašské ořechy vyloupu a rozpůlím, cibuli oloupu a nadrobno nakrájím. Celer oloupu a nakrájím na tenké, dlouhé nudličky.
Ořechy krátce opražím na suché pánvi a odložím je stranou. Na pánev přidám olej a na něm do sklovata orestuji cibuli. Pak přihodím nudličky celeru, osolím, opepřím a zastříknu velmi malým množstvím vody a za častějšího míchání krátce restuji, úplně stačí asi 3 minuty. Orestovaný celer s cibulí odstavím z plotny a dám zchladnout.
Mezitím omyji a rozčtvrtím jablko, odstraním z něj jadřinec a také nakrájím na tenčí, dlouhé nudličky. Ty hned ve větší misce zakápnu citronovou šťávou, smíchanou s trochou cukru. Přidám vychladlý orestovaný celer s cibulí, jemně posekanou petrželovou nať a vše opatrně promíchám, v případě potřeby ještě dochutím solí, pepřem nebo cukrem.
Na jednotlivé porce salátu rozdělím opražené vlašské ořechy.
Ještě něco k tomu:
- Nudličky celeru a jablek se snažte nakrájet stejně dlouhé, zhruba na délku vidličky, aby se daly dobře nabírat. Jablko můžete oloupat, já to ale nedělám.
- Rostlinný olej na tento salát použijte skutečně kvalitní.
- Variantu tohoto salátu získáte, když část celeru nahradíte orestovanou mrkví, případně syrovým celerem řapíkatým. Místo petrželky můžete vyzkoušet přidat čerstvý kopr.