Trochu zvláštní vzpomínka

Polévky Rychlé Vegetariánské

 // 

Špenátová polévka s parmazánem a česnekovými krutony

Také máte rádi špenát? Já moc, a to zdaleka nejen v obligátní podobě špenátu dušeného. Miluji třeba špenátovou polévku. A velmi dobře si pamatuji, kdy jsem jí jedl poprvé. Je to trochu zvláštní vzpomínka: Bylo to totiž v nemocnici, kde jsem coby pubertální hošík byl nucen strávit několik málo týdnů. Ta špenátová polévka, kterou jsem tam dostal a jedl vůbec poprvé v životě, mně tak ohromně chutnala, že mně dokonce dali i nášup. Dodnes živě vidím, jak pro mě zbytek polévky starší paní sanitářka sběračkou loví ze dna skoro prázdného velkého hrnce.

Špenátovou polévku dělám jen z listů čerstvého špenátu. Rozdíl v chuti oproti té, připravené ze špenátu zmrazeného, o protlaku ani nemluvě, je přímo propastný. Různých variant špenátové polévky je docela dost. Tu následující ale u nás míváme nejčastěji.

 

Špenátová polévka s parmazánem a česnekovými krutony

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 20 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 400 g listů čerstvého špenátu
  • 2 středně velké cibule
  • půl palice česneku
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

na chlebové krutony:

  • 2 hrsti usušených kostek staršího chleba
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 stroužek česneku

 

k podávání:

  • 4 lžíce hoblinek parmazánu

 

postup:

Nejdříve připravím česnekové krutony. Na oleji do růžova a křupava za občasného míchání osmažím kostky starého chleba. Pak na ně prolisuji oloupaný stroužek česneku a ještě asi minutu na rozpálené plotýnce míchám. Hotové krutony odložím stranou.

Na másle orestuji za občasného míchání do sklovata oloupané a drobně nakrájené cibule. Přihodím oloupané a nahrubo nasekané stroužky česneku a ještě krátce míchám. Pak zasypu hladkou moukou a na mírném ohni za častějšího míchání restuji, dokud mouka nezačne lehce zlátnout.

Cibulovo česnekový základ polévky potom zaleji studeným drůbežím vývarem, rozšlehám a přivedu k varu. Vařím asi 15 minut, občas zamíchám. Mezitím pod tekoucí vodou velmi dobře operu listy špenátu a trochu je pokrájím.

Oprané a posekané listy špenátu přihodím do polévky, osolím, opepřím a vařím asi 5 minut. Pak přidám čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, přileju smetanu a podle potřeby ještě dopepřím a dosolím. Polévku promíchám a přihřeji k podávání, již ale nevařím.

V talířích polévku sypu připravenými česnekovými krutony a hoblinkami parmazánu.

 

Ještě něco k tomu:

  • Usušené kostky starého chleba mám v zásobě prakticky neustále. Není nic jednoduššího, než starší chléb pokrájet a nasušit. U nás už několik let chleba pečeme doma – kváskový, takže o zbytky staršího nemáme nouzi.
  • Místo parmazánu můžete použít italský, běžně dostupný tvrdý sýr Grana Padano, dobrý je i čedar.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *