Také máte rádi špenát? Já moc, a to zdaleka nejen v obligátní podobě špenátu dušeného. Miluji třeba špenátovou polévku. A velmi dobře si pamatuji, kdy jsem jí jedl poprvé. Je to trochu zvláštní vzpomínka: Bylo to totiž v nemocnici, kde jsem coby pubertální hošík byl nucen strávit několik málo týdnů. Ta špenátová polévka, kterou jsem tam dostal a jedl vůbec poprvé v životě, mně tak ohromně chutnala, že mně dokonce dali i nášup. Dodnes živě vidím, jak pro mě zbytek polévky starší paní sanitářka sběračkou loví ze dna skoro prázdného velkého hrnce.
Špenátovou polévku dělám jen z listů čerstvého špenátu. Rozdíl v chuti oproti té, připravené ze špenátu zmrazeného, o protlaku ani nemluvě, je přímo propastný. Různých variant špenátové polévky je docela dost. Tu následující ale u nás míváme nejčastěji.
Špenátová polévka s parmazánem a česnekovými krutony
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 20 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 400 g listů čerstvého špenátu
- 2 středně velké cibule
- půl palice česneku
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml drůbežího vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- mletý černý pepř
- sůl
na chlebové krutony:
- 2 hrsti usušených kostek staršího chleba
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 stroužek česneku
k podávání:
- 4 lžíce hoblinek parmazánu
postup:
Nejdříve připravím česnekové krutony. Na oleji do růžova a křupava za občasného míchání osmažím kostky starého chleba. Pak na ně prolisuji oloupaný stroužek česneku a ještě asi minutu na rozpálené plotýnce míchám. Hotové krutony odložím stranou.
Na másle orestuji za občasného míchání do sklovata oloupané a drobně nakrájené cibule. Přihodím oloupané a nahrubo nasekané stroužky česneku a ještě krátce míchám. Pak zasypu hladkou moukou a na mírném ohni za častějšího míchání restuji, dokud mouka nezačne lehce zlátnout.
Cibulovo česnekový základ polévky potom zaleji studeným drůbežím vývarem, rozšlehám a přivedu k varu. Vařím asi 15 minut, občas zamíchám. Mezitím pod tekoucí vodou velmi dobře operu listy špenátu a trochu je pokrájím.
Oprané a posekané listy špenátu přihodím do polévky, osolím, opepřím a vařím asi 5 minut. Pak přidám čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, přileju smetanu a podle potřeby ještě dopepřím a dosolím. Polévku promíchám a přihřeji k podávání, již ale nevařím.
V talířích polévku sypu připravenými česnekovými krutony a hoblinkami parmazánu.
Ještě něco k tomu:
- Usušené kostky starého chleba mám v zásobě prakticky neustále. Není nic jednoduššího, než starší chléb pokrájet a nasušit. U nás už několik let chleba pečeme doma – kváskový, takže o zbytky staršího nemáme nouzi.
- Místo parmazánu můžete použít italský, běžně dostupný tvrdý sýr Grana Padano, dobrý je i čedar.