Tvarohové bulky s cibulí ve stylu soda bread

Přílohy Slané pečivo Vegetariánské

 // 

Aktualizováno

tvarohove_bulky_s_cibuli

Je to velmi rychlá a ne moc obvyklá alternativa ke kváskovému nebo drožďovému pečení chleba, dalamánků, rohlíků, housek… U těchto bulek, podobně jako u tradičního soda bread se totiž místo droždí nebo kvásku jako kypřidlo používá jedlá soda, respektive kypřící prášek do pečiva.

Jasně, kváskový chleba je top, včetně všech svých zdravotních benefitů, a proto je i u nás doma na stole nejčastěji. Ale jednou za čas sáhnout po podobném receptu, jako je ten dnešní na tvarohové bulky s cibulí, rozhodně nezaškodí. Ba naopak, i přes chuť a texturu, odlišnou od tradičního drožďového nebo kváskového pečiva, je to rozhodně vítané „slanopečivové“ zpestření 🙂

Není až tak důležité, odkud soda bread pochází: Některé prameny tvrdí, že ze Severní Ameriky, asi nejpopulárnější je ale soda bread v Irsku. Podstatný je princip „fungování“ receptu, založený na spojení sody a kysané mléčné složky těsta, kde se jako kypřidlo vytváří oxid uhličitý.

Recept na tvarohové bulky s cibulí je velmi vděčný. Nehledě na báječnou chuť a velké množství variant, které lze vytvořit, zabere příprava doslova jen pár minut. I s odpočinutím těsta a pečením se pak dostanete na pouhou půldruhou hodinu. Ten recept mám rád i proto, že často zužitkuji zbytky domácího tvarohu, které už volají po spotřebování 🙂

Tvarohové bulky s cibulí

  • doba přípravy: asi 10 minut + celkem asi 40 minut odpočinutí těsta + asi 45 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 6 kusů

suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 50 g sádla
  • 60 g sušené cibule

na potření a posypání:

  • mléko
  • dýňová semínka

postup:

Do mísy proseji hladkou mouku společně s kypřícím práškem do pečiva a solí. V druhé míse dobře promíchám plnotučný tvaroh s vejcem, s rozehřátým, ale jen velmi mírně vlahým sádlem a se sušenou cibulí. K této tvarohové směsi pak přisypu moučnou směs a nejdříve lžící, potom rukama zpracuji v nepříliš lepivé těsto, které nechám v chladnu asi půl hodiny odležet.

Odležené těsto rozdělím na šest stejně velkých dílů, které upravím do tvaru bulek. Bulky rozložím na plech, vyložený pečícím papírem a nechám ještě asi deset minut odpočinout. Mezitím rozehřeji troubu na 180 stupňů.

Bulky potřu mlékem, posypu semínky a do rozehřáté trouby je dám péct asi na 40 až 45 minut, do velmi světle zlatavé barvy. Zda jsou bulky upečeny, vyzkouším pomocí špejle.

Ještě něco k tomu:

  • Těsto na bulky by mělo být takřka nelepivé, vláčné, mělo by se s ním dobře pracovat. Tvaroh proto používám buď dobře odkapaný domácí nebo kupovaný, balený ve staniolu (ten z vaničky bývá hodně řídký). Pokud jde těsto ve finále špatně zpracovat, protože je příliš tuhé (stává se to hlavně u domácího, hodně odstředěného tvarohu), přiliji do těsta trochu mléka nebo kefíru.
  • Velmi dobré jsou tyto bulky i s tvarohem kozím.
  • Pro vegetariánskou verzi lze místo sádla použít lehce rozehřáté máslo nebo olivový, případně rostlinný olej.
  • Místo sušené cibule lze přidat na receptovém množství tuku předem dozlatova osmaženou čerstvou cibuli. Dobrá je v bulkách i orestovaná zelená naťová cibulka nebo pórek, ale i škvarky nebo anglická slanina. Dochutit těsto lze i trochou drceného nebo celého kmínu nebo bylinkami, ať už čerstvými nebo sušenými.
  • Na posypání bulek před pečením používám i jiná semínka, ale také kmín, ovesné vločky nebo strouhaný sýr.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *