Mám pocit, že předlistopadové doby zavařování se pomalu začínají vracet. Aspoň co se okurek týče určitě. Ani se nedivím, na skutečně dobré sterilované okurky v regálech obchodů narazíte opravdu málokdy a navíc i u těch nepříliš valné chuti se cena jedné sklenice blíží čtyřiceti korunám.
A tak jsem se i já po delším čase rozhodnul znovu sáhnul po osvědčeném receptu právě na sterilované okurky, který mně před řadou let dala jedna z nejlepších kamarádek mého mládí, nedávno po nešťastném úrazu zemřelá herečka a dabérka Inka Šecová. Tyhle kyselé okurky podle Inky jsou skutečně ty nej, jaké jsem kdy ochutnal. 🙂 Rozhodně ale doporučuji se rozpisu striktně držet a recept ničím „nevylepšovat“.
Nejlepší sterilované okurky
- doba přípravy: asi 60 minut + několik hodin namočení okurek ve vodě + asi 30 minut sterilování
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- asi 3 kg menších okurek nakládaček
- 2 litry vody
- 0,5 litru lihového octa
- 150 g cukru krupice
- 80 g soli
- 20 tablet umělého sladidla
na jednu velkou sklenici (velikost 725 ml):
- 4 tenčí kolečka mrkve
- 2 tenčí kolečka petržele
- 2 tenčí kolečka křenu
- 4 tenčí plátky cibule
- snítka kopru
- menší kousek bobkového listu
- 3 kuličky černého pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1 hřebíček
- půl lžičky hořčičného semínka
postup:
Okurky důkladně omyju, případně od nečistot vydrbu kartáčkem a nechám je několik hodin namočené ve studené vodě.
Zavařovací sklenice i víčka dobře vymyju. Na dno každé sklenice dám oloupanou, omytou a na kolečka nakrájenou mrkev, petržel a křen, plátky oloupané cibule, snítky kopru, kousky bobkového listu, hřebíčky a kuličky celého černého pepře, nového koření a hořčičného semínka.
Do takto připravených zavařovacích sklenic s kořením a zeleninou naskládám co možná nejtěsněji k sobě okurky.
Připravím si potřebné množství nálevu v uvedeném poměru vody, octa, cukru a soli, dám krátce převařit a do převařeného nálevu vhodím ještě tabletky umělého sladidla.
Ještě horkým nálevem zaliju asi 2 cm pod okraj přichystané sklenice s okurkami, zavíčkuji je a dám sterilovat. Od doby, kdy voda v zavařovacím hrnci (nebo pára v zavařovacím automatu) dosáhne 100 stupňů, sterilujte 10 až 12 minut.
Sterilované sklenice s okurkami nechám vychladnout a pak je uložím, ideálně na chladnější místo.
Ještě něco k tomu:
- V receptu výše uvedená množství okurek a nálevu jsou jen orientační. Hodně totiž záleží na velikosti okurek.
- Tak trochu hlavolamem při zavařování okurek občas bývá právě to, kolik sklenic a jaké množství nálevu bude potřeba. Odpověď je jednoduchá: Do jedné sklenice na zkoušku vyskládejte okurky a zalejte je vodou. Tu pak vylejte do odměrky a okurky vyndejte na váhu. Celkovou váhu okurek, které chcete zavařit, vydělte váhou těch z jedné zkušební sklenice a dostanete tak počet sklenic, které jimi nejspíš naplníte. Podle objemu vody v odměrce pak snadno zjistíte i potřebné množství nálevu, který si musíte připravit.
- Nálevem sklenice plňte asi 2 centimetry pod okraj.
- Doporučenou dobu sterilace nepřekračujte, okurky by pak nebyly křupavé, ale rozměklé.