Pečení z tvarohu zdaleka ne vždy vychází, výsledek bývá nejednou hodně mokrý až mazlavý a příliš hutný, zkrátka nic moc. Následující tvarohová bábovka je ale vláčná, voňavá, krásně pórovitá, nedrobí se, i po několika dnech stále čerstvá, rozinky namočené v rumu jí navíc dodávají ten správný šmrnc. 🙂 Určitě jedna z nejlepších bábovek, jaké jsem jedl, jakkoli je jednoduchá a docela rychlá.
Luxusní tvarohová bábovka
- doba přípravy: 15 minut + asi 60 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 250 g másla
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g cukru moučky
- 250 g měkkého tučného tvarohu
- 4 vejce
- 150 g rozinek
- rum na namočení rozinek
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 vanilkový lusk
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
- špetka soli
- lžíce sádla a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
postup:
Rozinky nejlépe den předem namočím v rumu. Oddělím žloutky od bílků, bílky ušlehám do tuhého sněhu. Změklé máslo, prosátý moučkový cukr a žloutky utřu elektrickým šlehačem do světlé pěny. Přidám kůru, ostrouhanou z jednoho omytého, chemicky neošetřeného citrónu a také tvaroh a šlehačem dobře promíchám. Proseju mouku, smíchám ji s kypřícím práškem, vyškrábnutým obsahem vanilkového lusku a solí a spolu se scezenými rozinkami vmíchám pomocí elektrického šlehače do utřené směsi. Nakonec do této směsi opatrně kuchyňskou stěrkou vmíchám ušlehaný sníh.
Těsto urovnám do vymazané a vysypané středně velké bábovkové formy a peču při 170 stupních 15 minut, pak teplotu snížím na 150 stupňů a peču dalších asi 45 minut. Upečenou bábovku poznám pomocí špejle, kterou po zapíchnutí z bábovky vytáhnu bez jakýchkoli zbytků těsta.
Bábovku ve formě nechám chvíli zchladnout, pak vyklopím a dám vychladnout na kuchyňskou mřížku. Nakonec ji pocukruju.
Ještě něco k tomu:
- Tvaroh pro tenhle recept kupte ten balený v alobalu, tvaroh ve vaničce totiž většinou obsahuje hodně tekutiny.
- Místo rozinek můžete do bábovky přidat třeba brusinky nebo kandovanou citrónovou kůru. Dobré jsou i vypeckované a v rumu naložené višně.
- Vegetariáni použijí na vymazání formy místo sádla jiný tuk.
- Tahle bábovka nejlépe chutná až druhý den, pokud to ovšem vydržíte. 🙂