Určitě jedna z nejlepších bábovek

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Luxusní tvarohová bábovka

Pečení z tvarohu zdaleka ne vždy vychází, výsledek bývá nejednou hodně mokrý až mazlavý a příliš hutný, zkrátka nic moc. Následující tvarohová bábovka je ale vláčná, voňavá, krásně pórovitá, nedrobí se, i po několika dnech stále čerstvá, rozinky namočené v rumu jí navíc dodávají ten správný šmrnc. 🙂 Určitě jedna z nejlepších bábovek, jaké jsem jedl, jakkoli je jednoduchá a docela rychlá.

Luxusní tvarohová bábovka

  • doba přípravy: 15 minut + asi 60 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 250 g másla
  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru moučky
  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 4 vejce
  • 150 g rozinek
  • rum na namočení rozinek
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
  • špetka soli
  • lžíce sádla a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání

postup:

Rozinky nejlépe den předem namočím v rumu. Oddělím žloutky od bílků, bílky ušlehám do tuhého sněhu. Změklé máslo, prosátý moučkový cukr a žloutky utřu elektrickým šlehačem do světlé pěny. Přidám kůru, ostrouhanou z jednoho omytého, chemicky neošetřeného citrónu a také tvaroh a šlehačem dobře promíchám. Proseju mouku, smíchám ji s kypřícím práškem, vyškrábnutým obsahem vanilkového lusku a solí a spolu se scezenými rozinkami vmíchám pomocí elektrického šlehače do utřené směsi. Nakonec do této směsi opatrně kuchyňskou stěrkou vmíchám ušlehaný sníh.

Těsto urovnám do vymazané a vysypané středně velké bábovkové formy a peču při 170 stupních 15 minut, pak teplotu snížím na 150 stupňů a peču dalších asi 45 minut. Upečenou bábovku poznám pomocí špejle, kterou po zapíchnutí z bábovky vytáhnu bez jakýchkoli zbytků těsta.

Bábovku ve formě nechám chvíli zchladnout, pak vyklopím a dám vychladnout na kuchyňskou mřížku. Nakonec ji pocukruju.

Ještě něco k tomu:

  • Tvaroh pro tenhle recept kupte ten balený v alobalu, tvaroh ve vaničce totiž většinou obsahuje hodně tekutiny.
  • Místo rozinek můžete do bábovky přidat třeba brusinky nebo kandovanou citrónovou kůru. Dobré jsou i vypeckované a v rumu naložené višně.
  • Vegetariáni použijí na vymazání formy místo sádla jiný tuk.
  • Tahle bábovka nejlépe chutná až druhý den, pokud to ovšem vydržíte. 🙂

    Luxusní tvarohová bábovka

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *