Vinnou klobásu zdaleka nespojuji jen s Vánoci, u nás doma si na ní pochutnáváme docela často. Je škoda, že její příprava se v řadě domácností omezuje jen na osmažení na pánvičce, ať už „na přírodno“ nebo v trojobalu. I sebevíc kvalitní vinná (případně smetanová) klobása má v sobě tuku dost a je proto myslím zbytečné ji ještě v dalším tuku při smažení „koupat“. Alternativních způsobů přípravy je celá řada, ten následující je zcela jednoduchý a přitom bez zbytečného tuku navíc.
Vinná klobása s čerstvým špenátem a bulgurem
- doba přípravy: asi 45 minut
- náročnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- asi 800 g vinné (nebo bílé smetanové) klobásy
- 500 g čerstvého špenátu
- oříšek másla
- 1 větší cibule
- asi 5 stroužků česneku
- 4 lžíce 12 % smetany
- 300 g bulguru
- 1 – 2 jarní cibulky
- 1 – 2 lžíce olivového oleje
- 600 ml zeleninového vývaru
- snítka libečku
- petrželka na ozdobení
- sůl
- mletý pepř
- trocha hladké mouky
postup:
Na olivovém oleji krátce orestuji nakrájenou jarní cibulku společně se suchým bulgurem, přidám nakrájený libeček a zaleju osoleným vývarem, přikryju poklicí a nechám stát v teple. Do 30-45 minut by se veškerá tekutina měla do bulguru vsáknout.
Mezitím operu listy špenátu a spařím je horkou vodou, nechám okapat a přebytečnou vodu ještě vymačkám. Na másle zpěním drobně nakrájenou cibuli a rozsekaný česnek, přidám listy špenátu a krátce orestuju, zaliju smetanou, osolím, opepřím a přebytečnou tekutinu nechám za občasného míchání odpařit.
Klobásu rozdělím na 4 stejné části, stočím do šneků, propíchnu špejlí a z obou stran popráším hladkou moukou. Pekáček vyložím pečícím papírem, vložím vedle sebe šneky klobásy a pod grilem nechám z obou stran opéci do zlatova.
Z opečených klobás odstraním špejle a položím na jednotlivé talíře na špenátové lůžko. Bulgur podávám v samostatné míse, posypaný petrželkou.
Ještě něco k tomu:
- Někdo u čerstvého špenátu odkrajuje stonky listů, já je ale nechávám.
- Pro ty, co přece jen trochu tápou: Bulgur je předvařená nalámaná celozrnná pšenice, použít se dá nejen jako příloha, ale i do řady zeleninových nebo masitých jídel.
- U tohoto jídla lze místo bulguru podávat jako přílohu i kuskus nebo pohanku.