Zelený zázrak, kterého nikdy není dost

Polévky Vegetariánská

 // 

Brokolice

Pokaždé, když vidím tu nádhernou temně zelenou barvu, neodolám a přidám ji do nákupního košíku. Brokolice je označovaná jako superpotravina a je doslova nabitá snad vším prospěšným, co si jen u zeleniny umíte představit. Je v ní řada vitamínů a minerálů, má protirakovinné a antibakteriální účinky, snižuje krevní tlak, působí jako prevence proti skleróze, povzbuzuje látkovou výměnu, posiluje střeva a má příznivý dopad na naše zažívání, zmírňuje negativní účinky stresu. A to zdaleka není vše. K tomu všemu je brokolice navíc opravdu moc dobrá a v kuchyni se z ní dá vykouzlit celá řada výtečných a hodně chutných jídel, od polévek přes hlavní jídla a různě upravené přílohy, až po saláty.

Zkrátka a dobře brokolici pořád ještě hodně podceňujeme a v kuchyni přehlížíme. Odborníci přitom radí jíst ji alespoň třikrát do týdne. Slibuji, že se k brokolici budu pravidelně vracet, nejrůznějších receptů s tímto zeleným pokladem mám v zásobě víc než dost. 🙂

Brokolicová polévka s těstovinami

  • doba přípravy: asi 20 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 brokolice
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst fleků
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • pepř
  • sůl
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • lžíce másla
  • sekaná hladkolistá petrželka

postup:

Brokolici operu, oddělím drobnější růžičky a zbytek hlávky rozkrájím na větší kusy. Vložím společně s rozpůlenou cibulí a celými stroužky česneku do zeleninového vývaru a vařím asi 10 minut. Zchladím, vyjmu pěkné malé růžičky a zbytek uvařené zeleniny s vývarem dobře rozmixuju. Rozmixovanou polévku naliju zpět do hrnce, osolím, přivedu k varu a vložím těstoviny, vařím tak dlouho, kolik těstoviny potřebují. Na závěr dochutím pepřem a špetkou strouhaného muškátového oříšku, polévku zamíchám, přidám odložené celé růžičky brokolice a polévku zjemním máslem. Na talíři posypu sekanou petrželkou.

Brokolicová polévka s těstovinami

Ještě něco k tomu:

  • Brokolici vybírejte s temně zelenou barvou, bez skvrn a nažloutlých listů, pokud možno bez dřevnatého košťálu – i ten se dá do této polévky totiž zpracovat.
  • Na ceně těstovin nikdy nešetřete, jejich kvalita se v chuti prakticky každého jídla velmi zřetelně projeví.
  • Fleky samozřejmě můžete nahradit jinými podobnými těstovinami.

Napsat komentář