Pokaždé, když vidím tu nádhernou temně zelenou barvu, neodolám a přidám ji do nákupního košíku. Brokolice je označovaná jako superpotravina a je doslova nabitá snad vším prospěšným, co si jen u zeleniny umíte představit. Je v ní řada vitamínů a minerálů, má protirakovinné a antibakteriální účinky, snižuje krevní tlak, působí jako prevence proti skleróze, povzbuzuje látkovou výměnu, posiluje střeva a má příznivý dopad na naše zažívání, zmírňuje negativní účinky stresu. A to zdaleka není vše. K tomu všemu je brokolice navíc opravdu moc dobrá a v kuchyni se z ní dá vykouzlit celá řada výtečných a hodně chutných jídel, od polévek přes hlavní jídla a různě upravené přílohy, až po saláty.
Zkrátka a dobře brokolici pořád ještě hodně podceňujeme a v kuchyni přehlížíme. Odborníci přitom radí jíst ji alespoň třikrát do týdne. Slibuji, že se k brokolici budu pravidelně vracet, nejrůznějších receptů s tímto zeleným pokladem mám v zásobě víc než dost. 🙂
Brokolicová polévka s těstovinami
- doba přípravy: asi 20 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 brokolice
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 hrst fleků
- 1 litr zeleninového vývaru
- pepř
- sůl
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- lžíce másla
- sekaná hladkolistá petrželka
postup:
Brokolici operu, oddělím drobnější růžičky a zbytek hlávky rozkrájím na větší kusy. Vložím společně s rozpůlenou cibulí a celými stroužky česneku do zeleninového vývaru a vařím asi 10 minut. Zchladím, vyjmu pěkné malé růžičky a zbytek uvařené zeleniny s vývarem dobře rozmixuju. Rozmixovanou polévku naliju zpět do hrnce, osolím, přivedu k varu a vložím těstoviny, vařím tak dlouho, kolik těstoviny potřebují. Na závěr dochutím pepřem a špetkou strouhaného muškátového oříšku, polévku zamíchám, přidám odložené celé růžičky brokolice a polévku zjemním máslem. Na talíři posypu sekanou petrželkou.
Ještě něco k tomu:
- Brokolici vybírejte s temně zelenou barvou, bez skvrn a nažloutlých listů, pokud možno bez dřevnatého košťálu – i ten se dá do této polévky totiž zpracovat.
- Na ceně těstovin nikdy nešetřete, jejich kvalita se v chuti prakticky každého jídla velmi zřetelně projeví.
- Fleky samozřejmě můžete nahradit jinými podobnými těstovinami.