Ať žijí bábovky!

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Nedělní šlehačková bábovka s ořechy a čokoládou

Bábovka bývá na stole u nás doma docela často. Možná nejčastěji ze všech možných pečených sladkostí. 🙂 Však už o několika bábovkách byla na mých stránkách řeč (najdete je třeba zde, zde, zde nebo zde).

Receptů na bábovky je totiž nepočítaně, suroviny na ně bývají skoro vždycky po ruce, samotná příprava bábovky nezabere příliš mnoho času a je tudíž i nejjednodušším řešením v případě nečekané návštěvy. A navíc bábovkou vlastně můžete své blízké díky „skrytému“ složení jednotlivých ingrediencí překvapit. 🙂

Pro mě osobně je pak ještě dalším důvodem k upečení bábovky ne malý počet forem, které jsme doma dokázali nashromáždit. Počínaje těmi nejvzácnějšími, které mám po svojí babičce, až po ty nové, které jsem dostal jako dárek od svých blízkých a kterými si „pojistili“ to, aby domácí bábovka u nás voněla skutečně často. 🙂

Šlehačka, čokoláda, ořechy, ne málo vajec a másla. I proto následující bábovku dělám obvykle na neděli.

Nedělní šlehačková bábovka s ořechy a čokoládou

  • doba přípravy: asi 50 minut + asi 80 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vanilinový cukr
  • 6 vajec
  • 100 g másla
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 60 g hořké čokolády
  • 100 g jader vlašských ořechů
  • 1 lžička sušené citrónové kůry
  • polovina sáčku prášku do pečiva
  • špetka soli

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

na posypání upečené bábovky:

  • moučkový cukr

postup:

Větší bábovkovou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Vejce oddělím na bílky a žloutky, z bílků s krupicovým a vanilkovým cukrem a se špetkou soli vyšlehám tužší sníh. Ve větší jiné míse vyšlehám změklé máslo společně se žloutky a třtinovým cukrem do světlé husté pěny, trvá to asi 10 minut, krystaly cukru by na konci šlehání měly být rozpuštěné. Pak přidám šlehačku a důkladně promíchám. Přisypu prosátou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a sušenou citronovou kůrou, nahrubo rozlámaná jádra ořechů a nahrubo posekanou hořkou čokoládu a opatrně, ale důkladně promíchám. Nakonec opatrně vmíchám sníh z bílků a cukru.

Těsto urovnám do vymazané a vysypané formy a dám péct do trouby, vyhřáté na 180 stupňů. Asi po 10 minutách teplotu snížím na 160 stupňů a peču dalších asi 60 až 70 minut. Zda je bábovka upečená, to poznám pomocí špejle, kterou zapíchnu do středu bábovky a vytáhnu bez jakýchkoli zbytků těsta.

Upečenou bábovku nechám ve formě stát asi 10 minut, pak ji z formy vyklopím na kuchyňskou mřížku a nechám úplně vychladnout. Před podáváním bábovku posypu moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Třtinový cukr můžete nahradit bílým krupicovým cukrem.
  • Hořkou čokoládu do bábovky použijte skutečně kvalitní, čokoláda na vaření není to pravé. 🙂

    Nedělní šlehačková bábovka s ořechy a čokoládou

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *