Jablka od nepaměti jsou a určitě i dál zůstanou nejrozšířenějším a tudíž nejdostupnějším ovocem zdejších krajů. A proto není divu, že receptů na nejrůznější jablečné koláče, štrůdly, nákypy, žemlovky, ale i na bábovky s jablky, dorty, drobné zákusky a já nevím na co všechno ještě je nepočítaně.
Také tenhle jednoduchý koláč je z hýčkané sbírky receptů, kterou opatruji po svojí babičce. Je to koláč velmi jednoduchý, prostý, rychlý a přitom tuze dobrý. I v tomto případě platí, že v jednoduchosti je síla. A i v tomto případě se na stole po koláči jen zapráší. Však zkuste a uvidíte. 🙂
Rychlý jablečný koláč z plechu
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
na těsto a drobenku:
- 300 g polohrubé mouky
- 130 g cukru moučky
- 200 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek do pečiva
- špetka soli
- 2 vejce
- 200 ml mléka
na náplň:
- 5 středních jablek
- 2 skořicové cukry
- 2 lžíce bramborového škrobu (Solamyl)
- špetka kyseliny citrónové
- sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
- moučkový cukr na posypání koláče
postup:
Omytá jablka zbavím jadřinců a nahrubo nastrouhám, smíchám je se skořicovými cukry, špetkou kyseliny citrónové a škrobem.
Změklé máslo, prosátou mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli zpracuji pomocí nože a posléze rukou do drobenky. Tři vrchovaté lžíce drobenky odeberu a do zbylé drobenkové směsi prosiju a vmíchám kypřící prášek do pečiva a potom pomocí ručního šlehače zamíchám i vejce rozšlehané s mlékem.
Do sádlem vymazaného a hrubou moukou vysypaného středně velkého plechu rovnoměrně rozetřu těsto, na těsto opatrně rozetřu jablka a posypu odloženou drobenkou.
Peču v horké troubě rozehřáté na 180 stupňů asi půl hodiny. Upečený koláč poznám pomocí šlejle, na které po zapíchnutí a vytažení nesmí být zbytky těsta.