Babiččin jablečný koláč

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Rychlý jablečný koláč z plechu

Jablka od nepaměti jsou a určitě i dál zůstanou nejrozšířenějším a tudíž nejdostupnějším ovocem zdejších krajů. A proto není divu, že receptů na nejrůznější jablečné koláče, štrůdly, nákypy, žemlovky, ale i na bábovky s jablky, dorty, drobné zákusky a já nevím na co všechno ještě je nepočítaně.

Také tenhle jednoduchý koláč je z hýčkané sbírky receptů, kterou opatruji po svojí babičce. Je to koláč velmi jednoduchý, prostý, rychlý a přitom tuze dobrý. I v tomto případě platí, že v jednoduchosti je síla. A i v tomto případě se na stole po koláči jen zapráší. Však zkuste a uvidíte. 🙂

Rychlý jablečný koláč z plechu

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

na těsto a drobenku:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 130 g cukru moučky
  • 200 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka

na náplň:

  • 5 středních jablek
  • 2 skořicové cukry
  • 2 lžíce bramborového škrobu (Solamyl)
  • špetka kyseliny citrónové
  • sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
  • moučkový cukr na posypání koláče

postup:

Omytá jablka zbavím jadřinců a nahrubo nastrouhám, smíchám je se skořicovými cukry, špetkou kyseliny citrónové a škrobem.

Změklé máslo, prosátou mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli zpracuji pomocí nože a posléze rukou do drobenky. Tři vrchovaté lžíce drobenky odeberu a do zbylé drobenkové směsi prosiju a vmíchám kypřící prášek do pečiva a potom pomocí ručního šlehače zamíchám i vejce rozšlehané s mlékem.

Do sádlem vymazaného a hrubou moukou vysypaného středně velkého plechu rovnoměrně rozetřu těsto, na těsto opatrně rozetřu jablka a posypu odloženou drobenkou.

Peču v horké troubě rozehřáté na 180 stupňů asi půl hodiny. Upečený koláč poznám pomocí šlejle, na které po zapíchnutí a vytažení nesmí být zbytky těsta.

Rychlý jablečný koláč z plechu

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *