Koláčů s ovocem nikdy není dost, myslím, že ze sladkého pečiva patří všeobecně mezi ty nejoblíbenější. A když jsou s vlastnoručně nasbíranými borůvkami, kterých se u nás na venkově, coby ne tak dávné náplavy z Prahy, pořád ještě nemůžeme nabažit, tak takové koláče chutnají dvojnásob 🙂

Od loňska máme v mrazáku vedle jiného ovoce i borůvek z okolních lesů pořád ještě docela dost, takže ani o koláče s nimi nouze není. Oblíbené jsou u nás hlavně ty z plechu: pochopitelně borůvkový kynutý koláč, s drobenkou je i borůvkový koláč z litého těsta. Ten dnešní je zase trochu jiný, z rychlého třeného těsta, také docela tenkého, ani na něm nesmí vedle vydatné dávky borůvek drobenka chybět. Už při pečení úžasně z trouby voní 🙂
Borůvkový třený koláč s drobenkou
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 60 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 400 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 3 vejce
- špetka soli
- 100 g másla
- 90 g krupicového cukru
- 1 vanilinový cukr
- 250 g mléka
- 500 g borůvek
na drobenku:
- 100 g másla
- 200 g hrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
k vymazání a vysypání plechu:
- máslo
- hrubá mouka
postup:
Velký hluboký plech vymažu máslem a vysypu hrubou moukou, Na drobenku smíchám v hlubší misce nejdřív nožem a potom konečky prstů změklé máslo, hrubou mouku a krupicový cukr. Troubu nechám rozehřát na 180 stupňů v klasickém programu horní a dolní ohřev.
Do mísy si připravím polohrubou mouku, prosátou společně s kypřícím práškem do pečiva, do ní zamíchám špetku strouhaného muškátového oříšku.
Do dvou dalších větších mís oddělím bílky od žloutků, z bílků a špetky soli ušlehám ručním mixérem tuhý sníh.
Ke žloutkům přidám změklé a trochu pokrájené máslo a krupicový i vanilinový cukr. Ručním mixérem utřu do hladké světlé pěny. Do té přileju mléko, trochu prošlehám a pak přisypu moučnou směs, mixérem těsto dobře promíchám.
Nakonec už jen kuchyňskou stěrkou zlehka do těsta vmíchám ušlehaný sníh.
Těsto stěrkou rovnoměrně rozetřu do vymazaného plechu. Posypu stejnoměrně borůvkami a pak drobenkou.
Koláč peču ve vyhřáté troubě asi 60 minut. Zda je upečený vyzkouším pomocí špejle.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství těsta, ovoce a drobenky vystačí na standardně velký hluboký plech do trouby.
- Všechny suroviny na přípravu koláče by měly mít pokojovou teplotu.
- Pokud mám borůvky zmazené, nechám je rozmrazit jen zpola a jen chvíli před použitím, rozhodně ne dlouho dopředu. Částečně rozmrzlé ovoce před pokladením na koláč zlehka obalím v troše hrubé mouky.
- Každá trouba peče trochu jinak, uvedená doba pečení je orientační. Koláč s ovocem z mrazáku se nejspíš bude péct o trochu déle.
- V případě, že na koláč použiju jiné ovoce, které je šťavnatější, připravím trochu víc drobenky, která část šťávy vsákne.