Borůvkový koláč s drobenkou

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

boruvkovy_krehky_kolac_s_drobenkou_0

Koláčů s ovocem nikdy není dost, myslím, že ze sladkého pečiva patří všeobecně mezi ty nejoblíbenější. A když jsou s vlastnoručně nasbíranými borůvkami, kterých se u nás na venkově, coby ne tak dávné náplavy z Prahy, pořád ještě nemůžeme nabažit, tak takové koláče chutnají dvojnásob 🙂

Borůvkový třený koláč s drobenkou

Od loňska máme v mrazáku vedle jiného ovoce i borůvek z okolních lesů pořád ještě docela dost, takže ani o koláče s nimi nouze není. Oblíbené jsou u nás hlavně ty z plechu: pochopitelně borůvkový kynutý koláč, s drobenkou je i borůvkový koláč z litého těsta. Ten dnešní je zase trochu jiný, z rychlého třeného těsta, také docela tenkého, ani na něm nesmí vedle vydatné dávky borůvek drobenka chybět. Už při pečení úžasně z trouby voní 🙂

Borůvkový třený koláč s drobenkou

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 60 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • 90 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 250 g mléka
  • 500 g borůvek

na drobenku:

  • 100 g másla
  • 200 g hrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru

k vymazání a vysypání plechu:

  • máslo
  • hrubá mouka

postup:

Velký hluboký plech vymažu máslem a vysypu hrubou moukou, Na drobenku smíchám v hlubší misce nejdřív nožem a potom konečky prstů změklé máslo, hrubou mouku a krupicový cukr. Troubu nechám rozehřát na 180 stupňů v klasickém programu horní a dolní ohřev.

Do mísy si připravím polohrubou mouku, prosátou společně s kypřícím práškem do pečiva, do ní zamíchám špetku strouhaného muškátového oříšku.

Do dvou dalších větších mís oddělím bílky od žloutků, z bílků a špetky soli ušlehám ručním mixérem tuhý sníh.

Ke žloutkům přidám změklé a trochu pokrájené máslo a krupicový i vanilinový cukr. Ručním mixérem utřu do hladké světlé pěny. Do té přileju mléko, trochu prošlehám a pak přisypu moučnou směs, mixérem těsto dobře promíchám.

Nakonec už jen kuchyňskou stěrkou zlehka do těsta vmíchám ušlehaný sníh.

Těsto stěrkou rovnoměrně rozetřu do vymazaného plechu. Posypu stejnoměrně borůvkami a pak drobenkou.

Koláč peču ve vyhřáté troubě asi 60 minut. Zda je upečený vyzkouším pomocí špejle.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství těsta, ovoce a drobenky vystačí na standardně velký hluboký plech do trouby.
  • Všechny suroviny na přípravu koláče by měly mít pokojovou teplotu.
  • Pokud mám borůvky zmazené, nechám je rozmrazit jen zpola a jen chvíli před použitím, rozhodně ne dlouho dopředu. Částečně rozmrzlé ovoce před pokladením na koláč zlehka obalím v troše hrubé mouky.
  • Každá trouba peče trochu jinak, uvedená doba pečení je orientační. Koláč s ovocem z mrazáku se nejspíš bude péct o trochu déle.
  • V případě, že na koláč použiju jiné ovoce, které je šťavnatější, připravím trochu víc drobenky, která část šťávy vsákne.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *