Zapékání v kuchyni miluju. Je to takové malé dobrodružství, jakou výslednou chuť, vůni, ale i konzistenci se prolnutím jednotlivých ingrediencí podaří vykouzlit, nehledě na to, že v zapečených jídlech se velmi snadno a elegantně dají zužitkovat poměrně různorodé suroviny včetně zbytků, které už volají po spotřebování. A ta křupavá krusta zapékaných jídel! 🙂
I u nás doma se asi nejčastěji zapékají brambory, ať už jsou to ty „obyčejné“ gratinované brambory ve své všeobecně známé podobě, anebo brambory všelijak „vylepšené“. Možnosti jsou v tomto ohledu prakticky nekonečné: dělávám třeba gratinované brambory se sušenými houbami, brambory zapečené s balkánským sýrem a pórkem, gratinované brambory s kedlubny nebo brambory zapečené s brokolicí, anglickou slaninou, sýrem a vejci, pokud bych chtěl zmínit aspoň něco málo z toho, o čem jsem už dřív tady psal.
Dnes bych rád zmínil další gratinovanou lahůdku, která aspoň u nás doma okamžitě zabodovala. Brambory zapečené s olomouckými tvarůžky a anglickou slaninou jsou prostě famózní a rozhodně stojí za vyzkoušení. Když jsem je udělal poprvé, o opojně vonící zapékací mísu jsme se u stolu pomalu až přetahovali, kdo si přidá jako první a samozřejmě i kdo si z mísy na závěr bude moci vyškrábnout všechny ty připečené křupavé zbytky 🙂
Brambory zapečené se syrečky
- doba přípravy: asi 15 minut + celkem asi 40 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 kg brambor
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžička celého kmínu
- mletý černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- 200 g anglické slaniny (tenké plátky)
- 300 g syrečků
postup:
Troubu nechám rozehřát na 180 stupňů. Omyté a oloupané brambory nakrájím na menší, asi centimetr velké kostičky, ty promíchám se sladkou mletou paprikou, celým kmínem, mletým černým pepřem, lžící olivového oleje a soli.
Zapékací mísu vytřu druhou lžící olivového oleje, celé dno i boky vyložím tenkými plátky anglické slaniny. Do takto vyložené mísy urovnám ochucené kostičky brambor a dám péct asi na 30 minut.
Mezitím nahrubo nastrouhám tvarůžky, kterými upečené brambory posypu a dám péct ještě na dalších asi 10 minut.
Podávám se zeleninovým salátem.
Ještě něco k tomu:
- Pokud mám brambory zdravé, neseschlé a bez klíčků, jen je dobře omyji a už je neloupu. Brambory solím jen velmi málo, tvarůžky bývají hodně slané.
- Velmi dobré je přidat k bramborám trochu také na kostičky nakrájené mrkve nebo pastináku, případně tenká kolečka pórku. V sezóně brambory ochucuji nasekanými čerstvými bylinkami.
- Olivového oleje na vytření zapékací mísy i do brambor stačí jen malé množství.