Přestože i naše jižní Čechy trápí velké sucho a na lesních cestách jsem snad nikdy tolik prachu nezažil, přece jen tu a tam už začíná svítat naděje na novou houbařskou sezónu. A to zvlášť když aspoň trochu zaprší a pod stromy se rozprostře ono voňavé, teplé vlhko. 🙂
Vidina letošních hub moje myšlenky touto dobou obrací ale i k špajzce, kde uloženy dřímají zbytky nasušené úrody let předchozích, které je dobré co možná nejdříve spotřebovat. A totéž se týká i kontroly zásob v mrazáku. Polévky, omáčky, rizota, kuba, houbové nákypy – podobná jídla se u nás na stole proto objevují častěji. Na jedno takové je i dnešní recept, variace na známé gratinované brambory. Docela rychlé a přitom velmi dobré jídlo. Pokud máte doma zbytek sušených hub, určitě vyzkoušejte, budete mile překvapeni. 🙂
Gratinované brambory se sušenými houbami
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 30 minut namáčení hub + asi 50 minut zapékání
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 600 g brambor
- 3 velké hrsti sušených hub
- 2 lžíce másla
- 250 ml smetany ke šlehání
- 200 g plísňového sýra
- 100 g sýra Grana Padano
- 1 velká cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžíce posekaného libečku
- 1 lžíce odrhnutých lístků tymiánu
- 1 lžíce odrhnutých lístků rozmarýnu
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Sušené houby přeliju horkou vodou a nechám je asi půl hodiny namočené, potom je důkladně zcedím.
Na jedné lžíci másla do sklovata orestuji oloupanou a na tenčí čtvrtkolečka nakrájenou cibuli. Pak na ni asi 10 minut podusím namočené, okapané a mírně osolené sušené houby společně s oloupanými a nahrubo nasekanými stroužky česneku, celým kmínem, posekaným libečkem a odrhnutými lístky tymiánu a rozmarýnu. Podušené houby nechám trochu zchladnout.
Mezitím omyju a kartáčkem odrhnu brambory, pokud již nemají pěknou slupku, tak je oloupu. Na robotu je nastrouhám na tenké plátky. Širší zapékací mísu vymažu lžící másla a skládám do ní plátky brambor, které mírně posolím a popepřím, střídavě s tenčími vrstvami podušených hub, které vždy posypu trochou rozdrobeného plísňového sýra a pokapu trochou smetany. Poslední, horní vrstvu tvoří plátky brambor, pokapané zbytkem smetany.
Dám péct do trouby, rozehřáté na 180 stupňů asi na 50 minut. V polovině pečení posypu strouhaným sýrem Grana Padano.
Podávám se salátem z kysaného zelí, jemně strouhané čerstvé mrkve, zelené cibulky, trochy cukru a oleje.
Ještě něco k tomu:
- Jestliže máte slabost pro parmazán, rozhodně použijte před dopečením na posypání ten. Sýr Grana Padano ale pro tento recept zcela postačí, možný je ovšem třeba i čedar. 🙂
- Experimentovat můžete podle aktuálních možností i s kořením, toto jídlo si rozumí i s jinými sušenými i čerstvými bylinkami, než uvádím v receptu.