Také rádi zapékáte?

Hlavní jídla

 // 

brambory-zapecene-1

Já tedy moc! Až se někdy sám sebe ptám, zda to s tím zapékáním přece jen trochu občas nepřeháním. Prolnuté chutě a vůně, křupavá krusta, řada lákavých možností k improvizaci, příležitost dobře zužitkovat nejrůznější zbytky, většinou jednoduchá a časově nenáročná příprava, minimum zašpiněného nádobí. Zkrátka samá pozitiva!

Přípravě zapékaných jídel jsem se na těchto stránkách věnoval už několikrát. Nejnověji jsem před pár dny sáhnul po bramborách, brokolici, červené cibuli a anglické slanině, to vše doplněno goudou, vejci smetanou a provensálským kořením. Inspirací mně při tom byla jak momentální nabídka špajzu, tak chuť a také intuice. Výsledek? Přesvědčte se sami. Myslím, že i vy byste mohli být spokojeni.

Brambory zapečené s brokolicí, anglickou slaninou, sýrem a vejci

Brambory zapečené s brokolicí, anglickou slaninou, sýrem a vejci

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 40 minut zapékání
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 750 g brambor
  • 1 brokolice
  • 3 větší červené cibule
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 150 g anglické slaniny
  • 4 vejce
  • 300 ml smetany na vaření
  • 200 g goudy
  • 3 lžičky dijonské hořčice
  • 3 lžičky provensálského koření
  • mletý černý pepř
  • sůl

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • máslo
  • strouhanka

postup:

Očistěné a oloupané brambory i očistěnou a omytou brokolici uvařím skoro do měkka a nechám aspoň trochu, nejlépe ale zcela zchladnout.

Oloupanou červenou cibuli rozkrájím na trochu silnější půlkolečka a na oleji za občasného míchání zvolna restuji asi 10 minut. Cibule by měla zůstat sklovatá. Sýr nastrouhám na okurkovém struhadle, anglickou slaninu nakrájím na středně silné klínky.

Uvařené a zchladlé brambory pokrájím asi na půlcentimetrové plátky, uvařenou brokolici rozeberu na růžičky a košťály pokrájím na menší kostičky. Smetanu osolím, opepřím a rozšlehám s vejci a dijonskou hořčicí.

Na dno máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku vyskládám polovinu plátků uvařených brambor, brambory by měly celé dno pekáčku pokrýt. Mírně je osolím, opepřím a posypu částí provensálského koření. Pak na brambory rovnoměrně rozložím všechnu uvařenou brokolici, kterou také mírně osolím, opepřím a posypu trochou provensálského koření. Pokračuji rovnoměrným rozložením orestované cibule, anglické slaniny a asi poloviny strouhaného sýra. Nakonec vše zakryji druhou polovinou plátků brambor, také ty osolím, opepřím a posypu zbytkem provensálským kořením.

Takto zaplněný pekáček dám k rozpečení asi na 10 minut do trouby, předem rozpálené na 190 stupňů. Potom obsah pekáčku přeliji smetanovou směsí a dám znovu do trouby na dalších asi 15 minut. Nakonec povrch posypu zbytkem sýra a zapékám ještě asi 10 až 15 minut, dokud sýr nezačne zlátnout.

Ještě něco k tomu:

  • Brambory (pokrájené na čtvrtky) i brokolici (rozebranou na růžičky) vařím nejraději v mikrovlnné troubě (ideálně při programu Steam – Pára, pokud jej mikrovlnka má). Na plné chuti brambor, ale i na svěží barvě brokolice je tento šetrný způsob úpravy poznat. Pokrájené košťály brokolice, zbavené dřevnatých částí pár minut v mikrovlnce předvařte a pak teprve přidejte růžičky, tužší košťály je totiž třeba upravovat trochu déle. Brambory ani brokolici nerozvařte, brambory naopak spíš velmi lehce nedovařte, při zapékání totiž ještě trochu změknou.
  • Místo goudy můžete použít jiný podobný, kvalitní tvrdý sýr. Dobrá je ale i varianta se sýrem s modrou plísní, třeba s nivou. Místo anglické slaniny můžete použít ne úplně libovou klobásu. Další variantu připravíte, když místo brokolice vezmete květák nebo třeba růžičkovou kapustu, rozkrájenou na půlky. Vyzkoušet samozřejmě můžete i jiné oblíbené koření namísto provensálského.

Napsat komentář