Tohle je můj další oblíbený salát, jehož bych se pokaždé bez sebemenšího váhání nezřízeně ujedl. Ostatně rád mám snad veškerou zeleninu, ale brokolice se u mne drží, co se obliby týče, dlouhodobě na předních místech. Na balkánský sýr si také potrpím a doslova pak miluju olivy. Co tedy jiného lze čekat, než že právě nad následujícím salátem se budu rozplívat… 🙂
Brokolicový salát s Balkánem jsme zatím naposledy u nás doma měli – světe div se – před pár dny. Byl k večeři a k němu domácí, čerstvě upečené pivní rohlíky (časem i na ně dám na blog určitě můj osvědčený recept). A věřte, že to byla lahůdka! A navíc ta úžasně svěže zelená barva brokolice… Parádně k jarním dnům pasuje 🙂
A ještě něco: S brokolicovým salátem uděláte terno i u nejedné návštěvy, které chcete udělat radost něčím malým na zub – zvlášť pak dámy tohle „zdravé“ jídlo s nadšením ocení. Dodnes vzpomínám, jak si moje dvě kamarádky před pár lety na návštěvě u nás nechaly přidat dokonce třikrát 🙂
Brokolicový salát s balkánským sýrem
- doba přípravy: 15 minut + asi 90 minut varu a chladnutí zeleniny
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 menší brokolice
- 2 středně velké mrkve
- 4 lžíce sterilované kukuřice
- 1 středně velká červená cibule
- 400 g balkánského sýra
- 4 lžíce vypeckovaných černých oliv
- 2 lžíce jemně sekané natě hladkolisté petrželky
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžíce cukru
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- pečivo
postup:
Omytou brokolici uvařím do poloměkka, okrájím z ní růžičky a nechám je vychladnut (zbylé košťály z brokolice využiji jinak). Stejně tak do poloměkka uvařím očištěnou a omytou mrkev, pak ji nakrájím na tenčí kolečka a také nechám vychladnout. Červenou cibuli oloupu a nakrájím nadrobno.
V míse ušlehám zálivku z olivového oleje, vinného octa, cukru, mletého černého pepře a soli. Přidám vychladlé růžičky brokolice a kolečka mrkve, nakrájenou červenou cibuli scezenou sterilovanou kukuřici a černé olivy, jemně nasekanou nať hladkolisté petrželky a vše dobře promíchám. Nakonec do salátu zlehka vmíchám na kostičky nakrájený balkánský sýr.
Podávám s čerstvě upečenými domácími rohlíky nebo houskami.
Ještě něco k tomu:
- Brokolici vařím nejčastěji v mikrovlnné troubě, rozkrojenou na čtvrtiny, v programu steam (pára). Uchová si tak plnou chuť, nejvíc vitamínů i svěže zelenou barvu. Podobně v mikrovlnce vařím i mrkev.
- Se solí opatrně, balkánský sýr bývá dost slaný a slanější jsou i olivy.
- Balkánský sýr můžete zkusit obměnit sýrem feta. Olivy ale raději použijte černé, se zelenými to není už ono 🙂
- Máte-li rádi zelený hrášek, můžete do salátu přidat i ten. Daleko lepší je ale hrášek zmrazený, než ten z konzervy.
- Košťály z brokolice, zbavené dřevnatých částí, můžete využít třeba v polévce, ideální na to je třeba brokolicová krémová polévka.