Brokolicový salát s balkánským sýrem si určitě přidáte

Malá jídla Rychlé Vegetariánské

 // 

brokolicovy_salat

Tohle je můj další oblíbený salát, jehož bych se pokaždé bez sebemenšího váhání nezřízeně ujedl. Ostatně rád mám snad veškerou zeleninu, ale brokolice se u mne drží, co se obliby týče, dlouhodobě na předních místech. Na balkánský sýr si také potrpím a doslova pak miluju olivy. Co tedy jiného lze čekat, než že právě nad následujícím salátem se budu rozplívat… 🙂

Brokolicový salát s Balkánem jsme zatím naposledy u nás doma měli – světe div se – před pár dny. Byl k večeři a k němu domácí, čerstvě upečené pivní rohlíky (časem i na ně dám na blog určitě můj osvědčený recept). A věřte, že to byla lahůdka! A navíc ta úžasně svěže zelená barva brokolice… Parádně k jarním dnům pasuje 🙂

A ještě něco: S brokolicovým salátem uděláte terno i u nejedné návštěvy, které chcete udělat radost něčím malým na zub – zvlášť pak dámy tohle „zdravé“ jídlo s nadšením ocení. Dodnes vzpomínám, jak si moje dvě kamarádky před pár lety na návštěvě u nás nechaly přidat dokonce třikrát 🙂

Brokolicový salát s balkánským sýrem

  • doba přípravy: 15 minut + asi 90 minut varu a chladnutí zeleniny
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 menší brokolice
  • 2 středně velké mrkve
  • 4 lžíce sterilované kukuřice
  • 1 středně velká červená cibule
  • 400 g balkánského sýra
  • 4 lžíce vypeckovaných černých oliv
  • 2 lžíce jemně sekané natě hladkolisté petrželky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce cukru
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • pečivo

postup:

Omytou brokolici uvařím do poloměkka, okrájím z ní růžičky a nechám je vychladnut (zbylé košťály z brokolice využiji jinak). Stejně tak do poloměkka uvařím očištěnou a omytou mrkev, pak ji nakrájím na tenčí kolečka a také nechám vychladnout. Červenou cibuli oloupu a nakrájím nadrobno.

V míse ušlehám zálivku z olivového oleje, vinného octa, cukru, mletého černého pepře a soli. Přidám vychladlé růžičky brokolice a kolečka mrkve, nakrájenou červenou cibuli scezenou sterilovanou kukuřici a černé olivy, jemně nasekanou nať hladkolisté petrželky a vše dobře promíchám. Nakonec do salátu zlehka vmíchám na kostičky nakrájený balkánský sýr.

Podávám s čerstvě upečenými domácími rohlíky nebo houskami.

Ještě něco k tomu:

  • Brokolici vařím nejčastěji v mikrovlnné troubě, rozkrojenou na čtvrtiny, v programu steam (pára). Uchová si tak plnou chuť, nejvíc vitamínů i svěže zelenou barvu. Podobně v mikrovlnce vařím i mrkev.
  • Se solí opatrně, balkánský sýr bývá dost slaný a slanější jsou i olivy.
  • Balkánský sýr můžete zkusit obměnit sýrem feta. Olivy ale raději použijte černé, se zelenými to není už ono 🙂
  • Máte-li rádi zelený hrášek, můžete do salátu přidat i ten. Daleko lepší je ale hrášek zmrazený, než ten z konzervy.
  • Košťály z brokolice, zbavené dřevnatých částí, můžete využít třeba v polévce, ideální na to je třeba brokolicová krémová polévka.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *