Buřty a pivo patří k sobě

Hlavní jídla Malá jídla

 // 

Buřty na pivu

Buřty na pivu bývají k mání v trochu lepších hospodách (skvostné je ale ještě před pár lety nabízeli i v bufetu pražského Divadla na zábradlí), často bývají označovány i jako typická chalupářská klasika. My u nás doma sice už chalupáři nejsme, na naši jihočeskou chalupu jsme se totiž předloni z města odstěhovali natrvalo. Ale tradici i tak držíme: Buřty na pivu máme moc rádi, a proto jsou u nás na stole docela často.

Receptů na přípravu buřtů na pivu je víc než dost, jednodušších i trochu obsáhlejších. Hlavní je ale podle mého mínění trpělivost: Pokud chcete, aby se upečené buřtíky koupaly v opravdu dobré, husté omáčce a aby cibule byla dokonale měkká, až částečně rozvařená, pak buřty na pivu vyžadují hlavně trpělivost, tedy dostatek času. A když je k nim čerstvě upečený domácí, nejlépe kváskový chléb a sklenice oroseného piva, pak skutečně nemají chybu. Prý ještě lepší jsou ohřáté následující den, to se nám ale vyzkoušet ještě nepodařilo.

 

Buřty na pivu

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 45 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 4 až 6 špekáčků
  • 2 lžíce sádla
  • 3 větší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 4 až 6 rajčat
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • špetka chilli
  • 1 lžíce oregana
  • 2 bobkové listy
  • půl lžičky drceného kmínu
  • 300 ml černého piva
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • půl lžíce worcesteru
  • půl lžíce medu
  • půl lžíce balzamikového octa
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

k podávání:

  • chléb

 

postup:

Špekáčky podélně rozpůlím a na slupce u každé půlky udělám několik zářezů do kříže. Cibule oloupu a podélně nakrájím na tenčí měsíčky.

Ve větším litinovém kastrole poloviny špekáčků nasucho z obou stran mírně opeču, pokud se připalují, jen velmi lehce podliji několika lžičkami vody. Opečené špekáčky vyndám stranou, do kastrolu přidám sádlo a nakrájenou cibuli. Tu na mírném ohni za občasného míchání restuji do chvíle, než začne zlátnout. Trvá to asi 15 minut.

Mezitím si připravím česnek a rajčata. Stroužky česneku oloupu a nahrubo nesekám, rajčata omyji a nakrájím na menší kostičky.

Na orestovanou cibuli nasypu mletou sladkou papriku, chilli a posekaný česnek, krátce za stálého míchání orestuji. Přileji pivo, přidám pokrájená rajčata a také rajčatový protlak, plnotučnou hořčici, worcester, balzamikový ocet, med, oregano, drcený kmín a bobkové listy, opepřím a osolím. Vše dobře promíchám, přidám opečené půlky špekáčků, přikryji poklicí a dám na 45 minut do trouby, rozpálené na 200 stupňů. Na posledních 15 minut poklici sundám a peču odkryté. Během pečení několikrát zamíchám. Před podáváním vyndám bobkové listy a v případě potřeby dosolím.

Buřty na pivě podávám s chlebem, nejlépe s čerstvým domácím kváskovým.

 

Ještě něco k tomu:

  • Špekáčky vybírejte ty ověřené, kvalitní. Použít můžete ale i dobrou, trochu (ale ne příliš) tučnější klobásu, stejně jako i trampské cigáro.
  • S chilli buďte opatrní, jeho chuť se v omáčce během přípravy buřtů dost zintenzivní.
  • Rajčata loupat nemusíte. Místo čerstvých rajčat můžete použít i konzervovaná.
  • Podobně jako většina receptů i já dávám rozhodně přednost černému pivu, se světlým nejsou buřty na pivu zkrátka ono.

Napsat komentář