Buřty na pivu bývají k mání v trochu lepších hospodách (skvostné je ale ještě před pár lety nabízeli i v bufetu pražského Divadla na zábradlí), často bývají označovány i jako typická chalupářská klasika. My u nás doma sice už chalupáři nejsme, na naši jihočeskou chalupu jsme se totiž předloni z města odstěhovali natrvalo. Ale tradici i tak držíme: Buřty na pivu máme moc rádi, a proto jsou u nás na stole docela často.
Receptů na přípravu buřtů na pivu je víc než dost, jednodušších i trochu obsáhlejších. Hlavní je ale podle mého mínění trpělivost: Pokud chcete, aby se upečené buřtíky koupaly v opravdu dobré, husté omáčce a aby cibule byla dokonale měkká, až částečně rozvařená, pak buřty na pivu vyžadují hlavně trpělivost, tedy dostatek času. A když je k nim čerstvě upečený domácí, nejlépe kváskový chléb a sklenice oroseného piva, pak skutečně nemají chybu. Prý ještě lepší jsou ohřáté následující den, to se nám ale vyzkoušet ještě nepodařilo.
Buřty na pivu
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 45 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 4 až 6 špekáčků
- 2 lžíce sádla
- 3 větší cibule
- 5 stroužků česneku
- 4 až 6 rajčat
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- špetka chilli
- 1 lžíce oregana
- 2 bobkové listy
- půl lžičky drceného kmínu
- 300 ml černého piva
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- půl lžíce worcesteru
- půl lžíce medu
- půl lžíce balzamikového octa
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- chléb
postup:
Špekáčky podélně rozpůlím a na slupce u každé půlky udělám několik zářezů do kříže. Cibule oloupu a podélně nakrájím na tenčí měsíčky.
Ve větším litinovém kastrole poloviny špekáčků nasucho z obou stran mírně opeču, pokud se připalují, jen velmi lehce podliji několika lžičkami vody. Opečené špekáčky vyndám stranou, do kastrolu přidám sádlo a nakrájenou cibuli. Tu na mírném ohni za občasného míchání restuji do chvíle, než začne zlátnout. Trvá to asi 15 minut.
Mezitím si připravím česnek a rajčata. Stroužky česneku oloupu a nahrubo nesekám, rajčata omyji a nakrájím na menší kostičky.
Na orestovanou cibuli nasypu mletou sladkou papriku, chilli a posekaný česnek, krátce za stálého míchání orestuji. Přileji pivo, přidám pokrájená rajčata a také rajčatový protlak, plnotučnou hořčici, worcester, balzamikový ocet, med, oregano, drcený kmín a bobkové listy, opepřím a osolím. Vše dobře promíchám, přidám opečené půlky špekáčků, přikryji poklicí a dám na 45 minut do trouby, rozpálené na 200 stupňů. Na posledních 15 minut poklici sundám a peču odkryté. Během pečení několikrát zamíchám. Před podáváním vyndám bobkové listy a v případě potřeby dosolím.
Buřty na pivě podávám s chlebem, nejlépe s čerstvým domácím kváskovým.
Ještě něco k tomu:
- Špekáčky vybírejte ty ověřené, kvalitní. Použít můžete ale i dobrou, trochu (ale ne příliš) tučnější klobásu, stejně jako i trampské cigáro.
- S chilli buďte opatrní, jeho chuť se v omáčce během přípravy buřtů dost zintenzivní.
- Rajčata loupat nemusíte. Místo čerstvých rajčat můžete použít i konzervovaná.
- Podobně jako většina receptů i já dávám rozhodně přednost černému pivu, se světlým nejsou buřty na pivu zkrátka ono.