Dodnes si to pamatuju velmi dobře. Sice si po letech už vůbec nevzpomínám s kým a při jaké to bylo příležitosti, ale naopak velmi dobře vím, kde to bylo a také aspoň zhruba kdy to bylo. A také že to bylo ukrutně dobré! 🙂
O čem je řeč? O bramborovém salátu bez majonézy. Vůbec poprvé jsem ho měl na talíři v brněnské divadelní restauraci Bohéma, někdy v době vysokoškolských studií. Tehdy to pro mne byl hotový kulinářský objev. 🙂 Ano, je zvláštní, jak některé nepodstatné útržky obyčejných dnů zůstávají v paměti uloženy navždy.
Samozřejmě, hned jak to bylo možné, bramborový salát bez majonézy jsem zařadil do svých prvních samostatných gastronomických počinů. Postupně jsem zkoušel a nacházel jeho různé varianty, abych nakonec zakotvil u té následující, pro mne nejosvědčenější. 🙂
Podávat tenhle salát můžete jako přílohu všude tam, kde jste zvyklí na jeho tradiční majonézovou verzi. A pokud do něj třeba ještě přidáte vejce natvrdo, s kouskem pečiva máte skvělou lehkou večeři.
Vídeňský bramborový salát
- doba přípravy: asi 20 minut + aspoň 60 minut odležení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 8 středně velkých brambor
- 2 středně velké mrkve
- 6 středně velkých kyselých okurek
- 1 menší červená cibule
- 6 řapíků celeru
- 6 ředkviček
- 1 zelená lahůdková cibulka
- 2 lžíce sekané natě hladkolisté petrželky
na zálivku:
- šálek horkého silného hovězího vývaru (asi čtvrtina váhy brambor)
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 – 2 lžičky cukru moučky
- sůl
- mletý černý pepř
postup:
Kyselé okurky, očištěné ředkvičky a očištěnou zelenou cibulku nakrájím na tenčí kolečka, řapíky celeru na tenčí klínky, oloupanou červenou cibuli nasekám nadrobno.
Očištěné a oloupané brambory společně s očištěnou mrkví uvařím v osolené vodě doměkka.
Mezitím si ohřeju až k bodu varu silný hovězí vývar a rozšlehám jej se balzamikovým octem, plnotučnou hořčicí, rostlinným olejem, moučkovým cukrem, mletým černým pepřem a solí.
Ještě horké uvařené brambory nakrájím asi na půlcentimetrové plátky a zaliju v hlubší míse horkou zálivkou z vývaru, rozšlehaného s uvedenými přísadami. Přidám pokrájenou zeleninu a nadrobno nasekanou petrželovou nať a vše opatrně promíchám. V chladnu nechám aspoň hodinu odležet.
Ještě něco k tomu:
- Poměr váhy brambor a vývaru k jejich zalití by měl být zhruba 4 : 1. Pokud je vývaru víc, všechen se už do brambor nevsákne. Stejně tak je důležité, aby brambory i vývar byly co možná nejvíc horké.
- Brambory pro tento recept je nejlepší vařit v páře, buď v mikrovlnné troubě nebo v hrnci na pařáčku. Vhodné jsou salátové, tedy typ A. Jsou pevné na skus a dobře drží tvar. Pokud mají pěknou slupku, nemusíte je ani před vařením loupat a do salátu rozkrájet ve slupce.
- I v případě tohoto salátu máte široké možnosti improvizace podle svých chuťových preferencí i momentálního stavu zásob ve spíži a lednici. Použít do salátu můžete i jiné bylinky, například kopr nebo pažitku. Pokud nejste vegetariány, pak olej lze nahradit na kostičky nakrájeným a vyškvařeným špekem, červenou cibuli zaměnit za žlutou nebo šalotku. Opatrně do salátu vmíchat můžete i plátky vajec, uvařených natvrdo.