Bylo to ukrutně dobré

Přílohy

 // 

Aktualizováno

Vídeňský bramborový salát

Dodnes si to pamatuju velmi dobře. Sice si po letech už vůbec nevzpomínám s kým a při jaké to bylo příležitosti, ale naopak velmi dobře vím, kde to bylo a také aspoň zhruba kdy to bylo. A také že to bylo ukrutně dobré! 🙂

O čem je řeč? O bramborovém salátu bez majonézy. Vůbec poprvé jsem ho měl na talíři v brněnské divadelní restauraci Bohéma, někdy v době vysokoškolských studií. Tehdy to pro mne byl hotový kulinářský objev. 🙂 Ano, je zvláštní, jak některé nepodstatné útržky obyčejných dnů zůstávají v paměti uloženy navždy.

Samozřejmě, hned jak to bylo možné, bramborový salát bez majonézy jsem zařadil do svých prvních samostatných gastronomických počinů. Postupně jsem zkoušel a nacházel jeho různé varianty, abych nakonec zakotvil u té následující, pro mne nejosvědčenější. 🙂

Podávat tenhle salát můžete jako přílohu všude tam, kde jste zvyklí na jeho tradiční majonézovou verzi. A pokud do něj třeba ještě přidáte vejce natvrdo, s kouskem pečiva máte skvělou lehkou večeři.

Vídeňský bramborový salát

  • doba přípravy: asi 20 minut + aspoň 60 minut odležení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 8 středně velkých brambor
  • 2 středně velké mrkve
  • 6 středně velkých kyselých okurek
  • 1 menší červená cibule
  • 6 řapíků celeru
  • 6 ředkviček
  • 1 zelená lahůdková cibulka
  • 2 lžíce sekané natě hladkolisté petrželky

na zálivku:

  • šálek horkého silného hovězího vývaru (asi čtvrtina váhy brambor)
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 – 2 lžičky cukru moučky
  • sůl
  • mletý černý pepř

postup:

Kyselé okurky, očištěné ředkvičky a očištěnou zelenou cibulku nakrájím na tenčí kolečka, řapíky celeru na tenčí klínky, oloupanou červenou cibuli nasekám nadrobno.

Očištěné a oloupané brambory společně s očištěnou mrkví uvařím v osolené vodě doměkka.

Mezitím si ohřeju až k bodu varu silný hovězí vývar a rozšlehám jej se balzamikovým octem, plnotučnou hořčicí, rostlinným olejem, moučkovým cukrem, mletým černým pepřem a solí.

Ještě horké uvařené brambory nakrájím asi na půlcentimetrové plátky a zaliju v hlubší míse horkou zálivkou z vývaru, rozšlehaného s uvedenými přísadami. Přidám pokrájenou zeleninu a nadrobno nasekanou petrželovou nať a vše opatrně promíchám. V chladnu nechám aspoň hodinu odležet.

Ještě něco k tomu:

  • Poměr váhy brambor a vývaru k jejich zalití by měl být zhruba 4 : 1. Pokud je vývaru víc, všechen se už do brambor nevsákne. Stejně tak je důležité, aby brambory i vývar byly co možná nejvíc horké.
  • Brambory pro tento recept je nejlepší vařit v páře, buď v mikrovlnné troubě nebo v hrnci na pařáčku. Vhodné jsou salátové, tedy typ A. Jsou pevné na skus a dobře drží tvar. Pokud mají pěknou slupku, nemusíte je ani před vařením loupat a do salátu rozkrájet ve slupce.
  • I v případě tohoto salátu máte široké možnosti improvizace podle svých chuťových preferencí i momentálního stavu zásob ve spíži a lednici. Použít do salátu můžete i jiné bylinky, například kopr nebo pažitku. Pokud nejste vegetariány, pak olej lze nahradit na kostičky nakrájeným a vyškvařeným špekem, červenou cibuli zaměnit za žlutou nebo šalotku. Opatrně do salátu vmíchat můžete i plátky vajec, uvařených natvrdo.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *