Francouzské, ale s Francií nic společného nemají

Hlavní jídla

 // 

francouzske-brambory-1

Jedno – dalo by se říct – z nejvšednějších, ale také nejoblíbenějších jídel u nás doma. Ne že bych je dělal příliš často, ale na francouzské brambory se pokaždé hodně těšíme. A vůbec nám přitom nevadí, že s Francií nemají vůbec nic společného. Čertví, odkud se ten název vzal.

Jak to tak u těch doslova i s nadsázkou řečeno „nejprovařenějších“ jídel bývá, i na francouzské brambory lze dohledat desítky různých, méně či více odlišných receptů. S uzeným masem nebo uzeninou, případně úplně bez masa, se sýrem i bez, s obyčejným mlékem i se smetanou, a to včetně té na šlehání, s přidáním všemožné zeleniny, ale i hub, bylinek nebo dokonce dochucovadel typu sójové omáčky (ano, i na takový recept na francouzské brambory jsem narazil).

Také mně zdaleka ne všechny francouzské brambory, které jsem kdy jedl, stoprocentně chutnaly, ať už kvůli jednotlivým přidaným ingrediencím, případně jejich poměru nebo třeba i kvůli nepříliš vhodnému typu použitých brambor. Třeba k francouzským bramborám, připraveným ze syrových brambor, se rád čas od času vracím (tady jsou francouzské brambory trochu jinak). Ale aspoň pro mě zdaleka nejvychytanější a nejvíce vyhovující recept je ten následující. Schválně, porovnejte jej s tím svým.

Francouzské brambory

  • doba přípravy: asi 40 minut + zapékání celkem asi 45 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 až 6

suroviny:

  • 1 kg brambor
  • 8 vajec
  • 3 špekáčky
  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 250 g zeleného hrášku
  • 1 lžička celého kmínu
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • špetka mleté sladké papriky
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce plnotučné hořčice

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • sádlo
  • strouhanka

k podávání:

  • kyselé okurky

postup:

Brambory oloupu a v hodně osolené vodě uvařím, a to ne úplně do měkka, spíš trochu „na zkus“. Nechám je zchladnout a nakrájím na asi půlcentimetrové plátky.

Polovinu vajec, tedy čtyři uvařím natvrdo, ochladím je a oloupu, nakrájím na plátky.

Cibule oloupu, nakrájím nahrubo a na jedné lžíci sádla za občasného míchání mírně osolené orestuji do sklovata.

Špekáčky oloupu a nakrájím na tenčí čtvrtkolečka.

Pekáček vymažu sádlem a vysypu strouhankou. Střídavě do něj vrstvím plátky brambor, mírně posolené, trochu opepřené a pokmínované a posypané rovnoměrně rozdělenou osmaženou cibulkou. Brambory střídavě prokládám plátky vajec, špekáčků a zeleným hráškem, vrstvy brambor lehce stlačuji. Poslední vrstvu tvoří bramborové plátky, navíc posypané špetkou mleté sladké papriky a pokladené vločkami zbylého sádla.

V troubě, předem předehřáté na 180 stupňů zapékám asi 15 minut. Poté obsah pekáčku rovnoměrně přeleji smetanou, dobře rozšlehanou se čtyřmi syrovými vejci, plnotučnou hořčicí a trochou soli. Dám znovu zapékat asi na 30 minut, dokud povrch zapečených brambor není zlatavě hnědý.

Podávám s kyselými okurkami.

Francouzské brambory

Ještě něco k tomu:

  • Francouzské brambory raději zapékám ve větším, širším pekáčku, v nižší vrstvě. Jsou pak více propečené, s větší plochou zlatavé vrchní krusty.
  • Na francouzské brambory se hodí varný typ brambor A (salátové), případně B (přílohové), určitě ale ne ty typu C, které jsou příliš moučnaté a při zapékání se rozpadají. I v případě přípravy francouzských brambor je ideální vaření brambor v mikrovlnné troubě, nejlépe v programu pára (steam) a ve speciální nádobě. Takto uvařené brambory pak mají daleko lepší, plnější chuť.
  • I do francouzských brambor používám špekáčky jedině opravdu kvalitní, od našeho osvědčeného řezníka. Zkusit můžete i dobrý, trochu tučnější měkký salám.
  • Zelený hrášek určitě použijte čerstvý nebo zmrazený. Jeho šťavnatá svěží chuť je oproti tomu moučnatému a rozměklému z konzervy bezkonkurenční. Zmrazený hrášek nemusíte vzhledem k poměrně dlouhé době zapékání brambor ani předem rozmrazovat.
  • Francouzské brambory se lépe servírují, když se po dopečení nechají v pekáčku asi čtvrthodinku odpočinout a trochu vychladnout.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *