Ujíždím na nich!

Hlavní jídla

 // 

Francouzské brambory trochu jinak

Francouzské brambory jsem miloval odjakživa. Bylo to jedno z mála jídel, které jsem (skoro) vždycky mohl i ve školních a potom také v závodních jídelnách. A jedno z prvních jídel, která jsem kdysi zkoušel uvařit sám. A francouzské brambory dělávám docela často dodnes, v provedení všeobecně známém (vařené brambory, vejce natvrdo i syrová s mlékem, uzenina, cibule).

Časem jsem ale vyzkoušel a dle svého gusta dotvořil i jinou jejich variantu: ne z vařených, ale ze syrových brambor. I tak chutná skvěle! A zase trochu jinak. Tyhle francouzské brambory jsou šťavnatější, jakoby svěžejší, no prostě taky moc jedlé. Určitě je zkuste.

Francouzské brambory trochu jinak

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 60 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 800 g brambor
  • 8 vajec
  • 200 g polotvrdé uzeniny
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce másla
  • 2 středně velké cibule
  • 3 lžíce sterilovaného hrášku
  • 2 lžíce nahrubo nasekané natě libečku
  • 2 lžíce odrhnutých lístků tymiánu
  • 1 lžička celého kmínu
  • mletý černý pepř
  • sůl

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • máslo
  • strouhanka

k podávání:

  • kyselé okurky nebo nakládaná červená řepa

postup:

Omyté a oloupané brambory nakrájím na velmi tenké plátky, nejlépe to jde na mandolíně nebo v robotu. Cibule oloupu, nakrájím je na tenká čtvrt kolečka a za občasného míchání restuji na sádle do sklovata, odstavím až těsně před tím, než cibule začne zlátnout. Tři vejce uvařím natvrdo, zbylá syrová prošlehám se smetanou, čerstvě mletým pepřem a trochou soli. Uzeninu nakrájím na drobné kostičky.

Zapékací mísu nebo pekáček vymažu máslem a vysypu strouhankou. Na dno vyskládám vrstvu bramborových plátků, ty posolím, opepřím, okmínuji a posypu částí libečku a tymiánu. A pokračuji dalšími vrstvami, v nichž střídám orestovanou cibuli, plátky uvařených vajec, uzeninu a hrášek a opět brambory, to vše posypáno bylinkami, okořeněno a posoleno. Každou vrstvu zlehka pokropím smetanou rozšlehanou s vejci, tak, aby mně asi třetina smetanovo vaječné směsi ještě zbyla (přijde ke slovu až těsně před dopečením). Vrstvy končím bramborovými plátky, nakonec vše zlehka upěchuji a povrch pokladu vločkami másla.

Tyto francouzské brambory peču v troubě, vyhřáté na 180 stupňů. Po asi 45 až 50 minutách je rovnoměrně zaleju zbytkem smetany s vejci, teplotu trouby zvýším na 200 stupňů a dopékám ještě asi 10 minut.

Podávám s kyselými okurkami nebo nakládanou červenou řepou, dobré jsou i naložené kyselé houby.

Francouzské brambory trochu jinak

Ještě něco k tomu:

  • Brambory použijte typu A, tedy salátové, s malým obsahem škrobu, případně univerzální typ B. Pokud máte nové, zdravé brambory, loupat je nemusíte, stačí je jen dobře omýt.
  • Uzeninu přidám zpravidla tu, kterou mám zrovna po ruce: kvalitní polotvrdou klobásu nebo salám, dobré jsou ale i špekáčky osvědčené značky, nic nezkazíte ani anglickou slaninou.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *