Hrachovka rehabilitovaná

Polévky Vegetariánská

 // 

Hrachovo - celerový krém s krutony

Hrachovou polévku má mnoho z nás stále spojenou s dobami minulými, se školní družinou, případně se závodní jídelnou a s odérem jakoby po lepidlu a konzistencí tomu podobnou. Není proto divu, že dodnes nad ní lidé ohrnují nos. Následující verze sametového vylehčeného krému s křupavými krutony ale nedobrou reputaci hrachovky určitě napraví. Vyzkoušejte! 🙂

 

Hrachovo – celerový krém s chlebovými krutony

  • doba přípravy: asi 60 minut
  • náročnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • větší hrst předvařeného loupaného hrachu
  • 150 g bulvy celeru
  • asi 5 stroužků česneku
  • 1 malá cibule
  • 1,2 l drůbežího vývaru
  • libeček
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • oříšek másla (nebo jiný tuk)k podávání:
  • kostky chleba na sádle nebo na sucho opečené
  • petrželka

postup:

Hrách propláchnu studenou vodou a dám společně s libečkem vařit do drůbežího vývaru. Po 30 minutých přidám oloupaný a na kostky nakrájený celer, hrubě nakrájenou cibuli a česnek a pepř. Po dalších 20 minutách umixuji tyčovým mixerem, osolím a ochutím majoránkou, přihřeju a přidám máslo (nebo třeba pár kapek olivového oleje) na zjemnění. Podávám s kostkami osmaženého nebo na sucho opečeného chleba a sypané petrželkou.

Ještě něco k tomu:

  • Pro podobné případy, jako jsou třeba právě krutony do polévek, schovávám starý chleba, rozkrájený na kostky a usušený v troubě. Během přípravy polévky pak stačí jen sáhnout do spíže a opéct na troše sádla nebo jiného tuku, případně na sucho.
  • Vydatnější verzi této polévky, kterou je možné podávat třeba jako večeři, připravím přidáním trochy studené jíšky nebo třeba hrstičky ovesných vloček asi 10 minut před koncem varu polévky.
  • Luštěniny solím až ke konci varu, jinak špatně měknou.

2 komentáře u „Hrachovka rehabilitovaná“

Napsat komentář