Hrachovou polévku má mnoho z nás stále spojenou s dobami minulými, se školní družinou, případně se závodní jídelnou a s odérem jakoby po lepidlu a konzistencí tomu podobnou. Není proto divu, že dodnes nad ní lidé ohrnují nos. Následující verze sametového vylehčeného krému s křupavými krutony ale nedobrou reputaci hrachovky určitě napraví. Vyzkoušejte! 🙂
Hrachovo – celerový krém s chlebovými krutony
- doba přípravy: asi 60 minut
- náročnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- větší hrst předvařeného loupaného hrachu
- 150 g bulvy celeru
- asi 5 stroužků česneku
- 1 malá cibule
- 1,2 l drůbežího vývaru
- libeček
- sůl
- pepř
- majoránka
- oříšek másla (nebo jiný tuk)k podávání:
- kostky chleba na sádle nebo na sucho opečené
- petrželka
postup:
Hrách propláchnu studenou vodou a dám společně s libečkem vařit do drůbežího vývaru. Po 30 minutých přidám oloupaný a na kostky nakrájený celer, hrubě nakrájenou cibuli a česnek a pepř. Po dalších 20 minutách umixuji tyčovým mixerem, osolím a ochutím majoránkou, přihřeju a přidám máslo (nebo třeba pár kapek olivového oleje) na zjemnění. Podávám s kostkami osmaženého nebo na sucho opečeného chleba a sypané petrželkou.
Ještě něco k tomu:
- Pro podobné případy, jako jsou třeba právě krutony do polévek, schovávám starý chleba, rozkrájený na kostky a usušený v troubě. Během přípravy polévky pak stačí jen sáhnout do spíže a opéct na troše sádla nebo jiného tuku, případně na sucho.
- Vydatnější verzi této polévky, kterou je možné podávat třeba jako večeři, připravím přidáním trochy studené jíšky nebo třeba hrstičky ovesných vloček asi 10 minut před koncem varu polévky.
- Luštěniny solím až ke konci varu, jinak špatně měknou.
Hned jsme zkusili, je prostě vynikající.
Dělám podobnou, jen ještě nakonec přidávám smetanu. Je moc dobrá, i když už trochu vydatnější:-)