Když v zimě zatoužíte po změně

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

zimni_jablkovy_koreneny_kolac_1

Docela jednoduchý, na přípravu snadný a poměrně rychlý, a přitom lákavě vypadající koláč výrazné chuti a také vůně. Zimní jablkový kořeněný. Aspoň tak jsem si ho nazval já. Dělávám ho totiž hlavně v zimě, když vedle jablek příliš jiného tuzemského ovoce na výběr už není a když všechny ty možné štrůdly a jablečné řezy, ale i „bezovocné“ bábovky, perníky a já nevím jaké moučníky ještě volají po změně, nejlépe v podobě něčeho ovocného. Tenhle jablkový koláč s vůní skořice, hřebíčku a vanilky, doplněný třeba hrnkem horkého čaje, je pro zimu jak stvořený.

zimni-jablkovy-koreneny-kolac-2
Zimní jablkový kořeněný koláč

Zimní jablkový kořeněný koláč

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 55 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • asi 700 g jablek
  • 320 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 hrst rozinek, předem namočených v rumu
  • 1 bio citron
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžička mleté skořice
  • půl lžičky umletého hřebíčku (nebo jemně nadrceného)
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • špetka strouhané tonka fazole
  • špetka soli

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Dno větší dortové formy vyložím pečícím papírem, který do formy přivřu. Papír na dně formy i její boky vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.

Potom si připravím mouku, kterou proseji s kypřícím práškem do pečiva a promíchám s kůrou, ostrouhanou z omytého bio citronu, špetkou soli a s kořením – tedy s mletou skořicí, umletým hřebíčkem, nastrouhaným muškátovým oříškem, tonka fazolí a také s vyškrábnutým vnitřkem vanilkového lusku.

Omytá jablka rozpůlím, zbavím je stopek a bubáků a vykrojím z nich jádřince. Nakrájím je na půlkolečka, silná asi půl centimetru a promíchám je se šťávou z citronu.

Vejce ručním šlehačem ušlehám s krupicovým cukrem do husté, světlé pěny. Přidám šlehačku a prošlehám do kompaktní hmoty. Přidám připravenou směs mouky s kořením a také rozinky, předem namočené v rumu a šlehačem vše dobře promíchám.

Těsto urovnám do papírem vyložené, vymazané a vysypané formy. Menší část jablek rovnoměrně rozdělím a zatlačím do těsta. Pak povrch těsta pokladu půlkolečky jablek, tak, aby se překrývaly jako tašky.

Koláč peču v troubě, předem vyhřáté na 180 stupňů. Po 10 minutách teplotu snížím na 160 stupňů a peču dalších 40 až 45 minut.

Upečený koláč se odděluje od boků formy, špejli do těsta zapíchnutou musím vytáhnout bez jakýchkoli zbytků těsta.

Koláč podávám posypaný moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Tonka fazole (též tonkové boby) jsou semena plodů stromu tonka, namočená do alkoholu, fermentovaná a usušená. Místo suché tonka fazole můžete použít i pár kapek výluhu z ní. Pokud tonka fazole nemáte po ruce, do těsta přidejte jednu nastrouhanou hořkou mandli, případně položku prostě vynechte.
  • Jablka do tohoto koláče vybírejte spíš kyselejší a tvrdší. Já je neloupu, pokud by vám ale slupky vadily, nic vám nebrání jablka oloupat.
  • Rozinky můžete nahradit sušenými brusinkami. Ty jsou vláčnější, proto je předem do rumu namáčet nemusíte.
  • Před vložením do trouby můžete koláč posypat hrstí mandlových lupínků. Hotový můžete podávat i s kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *