Docela jednoduchý, na přípravu snadný a poměrně rychlý, a přitom lákavě vypadající koláč výrazné chuti a také vůně. Zimní jablkový kořeněný. Aspoň tak jsem si ho nazval já. Dělávám ho totiž hlavně v zimě, když vedle jablek příliš jiného tuzemského ovoce na výběr už není a když všechny ty možné štrůdly a jablečné řezy, ale i „bezovocné“ bábovky, perníky a já nevím jaké moučníky ještě volají po změně, nejlépe v podobě něčeho ovocného. Tenhle jablkový koláč s vůní skořice, hřebíčku a vanilky, doplněný třeba hrnkem horkého čaje, je pro zimu jak stvořený.
Zimní jablkový kořeněný koláč
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 55 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- asi 700 g jablek
- 320 g polohrubé mouky
- 200 g cukru krupice
- 3 vejce
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 hrst rozinek, předem namočených v rumu
- 1 bio citron
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžička mleté skořice
- půl lžičky umletého hřebíčku (nebo jemně nadrceného)
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- špetka strouhané tonka fazole
- špetka soli
na vymazání a vysypání formy:
- máslo
- hrubá mouka
k podávání:
- moučkový cukr
postup:
Dno větší dortové formy vyložím pečícím papírem, který do formy přivřu. Papír na dně formy i její boky vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
Potom si připravím mouku, kterou proseji s kypřícím práškem do pečiva a promíchám s kůrou, ostrouhanou z omytého bio citronu, špetkou soli a s kořením – tedy s mletou skořicí, umletým hřebíčkem, nastrouhaným muškátovým oříškem, tonka fazolí a také s vyškrábnutým vnitřkem vanilkového lusku.
Omytá jablka rozpůlím, zbavím je stopek a bubáků a vykrojím z nich jádřince. Nakrájím je na půlkolečka, silná asi půl centimetru a promíchám je se šťávou z citronu.
Vejce ručním šlehačem ušlehám s krupicovým cukrem do husté, světlé pěny. Přidám šlehačku a prošlehám do kompaktní hmoty. Přidám připravenou směs mouky s kořením a také rozinky, předem namočené v rumu a šlehačem vše dobře promíchám.
Těsto urovnám do papírem vyložené, vymazané a vysypané formy. Menší část jablek rovnoměrně rozdělím a zatlačím do těsta. Pak povrch těsta pokladu půlkolečky jablek, tak, aby se překrývaly jako tašky.
Koláč peču v troubě, předem vyhřáté na 180 stupňů. Po 10 minutách teplotu snížím na 160 stupňů a peču dalších 40 až 45 minut.
Upečený koláč se odděluje od boků formy, špejli do těsta zapíchnutou musím vytáhnout bez jakýchkoli zbytků těsta.
Koláč podávám posypaný moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Tonka fazole (též tonkové boby) jsou semena plodů stromu tonka, namočená do alkoholu, fermentovaná a usušená. Místo suché tonka fazole můžete použít i pár kapek výluhu z ní. Pokud tonka fazole nemáte po ruce, do těsta přidejte jednu nastrouhanou hořkou mandli, případně položku prostě vynechte.
- Jablka do tohoto koláče vybírejte spíš kyselejší a tvrdší. Já je neloupu, pokud by vám ale slupky vadily, nic vám nebrání jablka oloupat.
- Rozinky můžete nahradit sušenými brusinkami. Ty jsou vláčnější, proto je předem do rumu namáčet nemusíte.
- Před vložením do trouby můžete koláč posypat hrstí mandlových lupínků. Hotový můžete podávat i s kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.