V hlubokém podzimu jsme si z delší procházky, kdy jsme se s našimi psy toulali jihočeskými loukami, stráněmi a lesy, přinesli domů pár vlastnoručně natrhaných planých, ale sladkých a šťavnatých, krásně červených jablíček. Při bližším ohledání sice bylo jedno trochu naťuklé, druhé naklovnuté, třetí mírně načaté jakýmsi červíkem. Ale i to k podzimním darům přírody přece patří. Co ale s nimi?
Určitě i vás by nejdřív napadl obligátní štrůdl. Hned vzápětí jsem ovšem pojal chuť udělat zase něco jiného, ne tolik okoukaného. A tak jsem zalovil v paměti a ve svojí sbírce receptů a vytáhnul ten na úžasně lehký, šťavnatý, po jablkách i citrónu svěží a tuze voňavý koláč, v němž jablek doplněných jemně nakyslými brusinkami je mnohonásobně víc, než těsta. I proto je velmi jedlý, tím spíš, že je doplněný kopečkem šlehačky. A navíc: Tenhle koláč i skvěle vypadá, je velmi rychlý a zvládne ho určitě i každý začátečník.
Lehký a šťavnatý jablečný koláč s brusinkami
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 800 g jablek
- 2 lžíce brusinek
- 4 vejce
- 160 g polohrubé mouky
- 120 g krystalového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vanilkový lusk
- 1 bio citrón
- špetka soli
na vymazání a vysypání formy:
- máslo
- hrubá mouka
k podávání:
- moučkový cukr
- smetana ke šlehání
postup:
Mouku společně s kypřícím práškem proseji a dobře promíchám s kůrou, ostrouhanou z omytého bio citrónu, s vyškrábnutým vanilkového lusku a špetkou soli.
Jablka omyji, zbavím stopek a jádřinců a neoloupaná nakrájím na menší kostky, asi o velikosti dvou centimetrů. Pak do jablek vmíchám sušené brusinky a šťávu z citrónu. Jablečnou směs urovnám do větší dortové formy, vymazané máslem a vysypané hrubou moukou.
Ve větší míse ušlehám vejce s cukrem. Přisypu směs mouky s ostatními přísadami a přiliji vlahé mléko. Těsto dobře promíchám a rovnoměrně jím přeliji jablečnou směs ve formě.
Peču v troubě, vyhřáté na 180 stupňů do zlato hněda, trvá to asi 30 minut. Na špejli, zapíchnuté do hotového koláče, nesmějí být zbytky těsta.
Upečený koláč nechám chvíli zchladnout a přendám z formy na mísu. Před podáváním sypu moučkovým cukrem a podávám se šlehačkou.
Ještě něco k tomu:
- Upečený koláč se vám bude lépe přendávat na mísu, když dno dortové formy vyložíte pečícím papírem a pak ji teprve celou včetně dna vymažete a vysypete.
- Koláč můžete ještě před pečením rovnoměrně posypat dvěma lžícemi cukru, nejlépe třtinového.
- Místo šlehačky můžete tento koláč podávat se zakysanou smetanou nebo kopečkem zmrzliny.
- Místo sušených brusinek můžete do jablek zkusit přidat rozinky, předem na několik hodin namočených do rumu.
- Vanilkový lusk nahradíte vanilinovým cukrem, o jeho váhu snižte receptové množství krystalového cukru. Do těsta můžete přidat i špetku skořice.