Lehký, šťavnatý, svěží a voňavý

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Lehký a šťavnatý jablečný koláč s brusinkami

V hlubokém podzimu jsme si z delší procházky, kdy jsme se s našimi psy toulali jihočeskými loukami, stráněmi a lesy, přinesli domů pár vlastnoručně natrhaných planých, ale sladkých a šťavnatých, krásně červených jablíček. Při bližším ohledání sice bylo jedno trochu naťuklé, druhé naklovnuté, třetí mírně načaté jakýmsi červíkem. Ale i to k podzimním darům přírody přece patří. Co ale s nimi?

Určitě i vás by nejdřív napadl obligátní štrůdl. Hned vzápětí jsem ovšem pojal chuť udělat zase něco jiného, ne tolik okoukaného. A tak jsem zalovil v paměti a ve svojí sbírce receptů a vytáhnul ten na úžasně lehký, šťavnatý, po jablkách i citrónu svěží a tuze voňavý koláč, v němž jablek doplněných jemně nakyslými brusinkami je mnohonásobně víc, než těsta. I proto je velmi jedlý, tím spíš, že je doplněný kopečkem šlehačky. A navíc: Tenhle koláč i skvěle vypadá, je velmi rychlý a zvládne ho určitě i každý začátečník.

Lehký a šťavnatý jablečný koláč s brusinkami

Lehký a šťavnatý jablečný koláč s brusinkami

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 800 g jablek
  • 2 lžíce brusinek
  • 4 vejce
  • 160 g polohrubé mouky
  • 120 g krystalového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 bio citrón
  • špetka soli

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr
  • smetana ke šlehání

postup:

Mouku společně s kypřícím práškem proseji a dobře promíchám s kůrou, ostrouhanou z omytého bio citrónu, s vyškrábnutým vanilkového lusku a špetkou soli.

Jablka omyji, zbavím stopek a jádřinců a neoloupaná nakrájím na menší kostky, asi o velikosti dvou centimetrů. Pak do jablek vmíchám sušené brusinky a šťávu z citrónu. Jablečnou směs urovnám do větší dortové formy, vymazané máslem a vysypané hrubou moukou.

Ve větší míse ušlehám vejce s cukrem. Přisypu směs mouky s ostatními přísadami a přiliji vlahé mléko. Těsto dobře promíchám a rovnoměrně jím přeliji jablečnou směs ve formě.

Peču v troubě, vyhřáté na 180 stupňů do zlato hněda, trvá to asi 30 minut. Na špejli, zapíchnuté do hotového koláče, nesmějí být zbytky těsta.

Upečený koláč nechám chvíli zchladnout a přendám z formy na mísu. Před podáváním sypu moučkovým cukrem a podávám se šlehačkou.

Lehký a šťavnatý jablečný koláč s brusinkami

Ještě něco k tomu:

  • Upečený koláč se vám bude lépe přendávat na mísu, když dno dortové formy vyložíte pečícím papírem a pak ji teprve celou včetně dna vymažete a vysypete.
  • Koláč můžete ještě před pečením rovnoměrně posypat dvěma lžícemi cukru, nejlépe třtinového.
  • Místo šlehačky můžete tento koláč podávat se zakysanou smetanou nebo kopečkem zmrzliny.
  • Místo sušených brusinek můžete do jablek zkusit přidat rozinky, předem na několik hodin namočených do rumu.
  • Vanilkový lusk nahradíte vanilinovým cukrem, o jeho váhu snižte receptové množství krystalového cukru. Do těsta můžete přidat i špetku skořice.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *