Letní koláčování pokračuje: meruňky

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Aktualizováno

tvarohovy_kolac_s_merunkami_2

Dnešní recept mám hodně, hodně dlouho. Ten koláč jsem poprvé ochutnal kdysi dávno na Valašsku, na Horní Bečvě, u jedné dobré kamarádky. Dodnes se pamatuji, že Jožce jsme div ne utrhali ruce, když pekáč s tvarohovým koláčem, plným meruněk vytáhla z kamen a když jej po chvíli ještě teplý nakrájela a dala na mísu. Je to opravdu jeden z nejlepších ovocných koláčů, jaké jsem kdy ochutnal!

On to vlastně koláč ani tak moc není, těsto je totiž samý tvaroh a k tomu jen pár lžic krupice, trochu cukru, několik vajec a něco přes polovinu kostky másla. Spíš, než koláč by se chtělo říct tvarožník. To ale nic nemění na jeho skvostné chuti. Ovoce se dá použít rozličné, podle momentální nabídky, ale podobně jako Jožka si myslím, že tohle tvarohové těsto přece jen nejvíc chutná právě s meruňkami. Ty první letošní jsou už k mání, a tak vzpomínka na Jožku z Beskyd i letos ožila.

Tvarohový koláč s meruňkami

Tvarohový koláč s meruňkami

  • doba přípravy: asi 25 minut + pečení asi 45 až 60 minut
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 500 g meruněk
  • 500 g tvarohu
  • 150 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 65 g krupice
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • kůra z 1 bio citrónu
  • špetka soli

na drobenku:

  • 30 g másla
  • 60 g hrubé mouky
  • 30 g krupicového cukru

na vymazání a vysypání plechu:

  • máslo
  • hrubá mouka

postup:

Troubu dám předehřát na 160 stupňů. Plech vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Meruňky omyji, rozpůlím a vypeckuji. Připravím si také drobenku ze změklého másla, krupicového cukru a hrubé mouky, které dobře promíchám konečky prstů.

Ve větší míse utřu ručním šlehačem změklé máslo s cukrem a vejci, přidám tvaroh a znovu dobře prošlehám. Do směsi nastrouhám kůru z dobře omytého bio citrónu a přidám krupici, promíchanou s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Těsto dobře šlehačem promíchám.

Těsto urovnám do vymazaného a vysypaného pekáčku, pokladu půlkami vypeckovaných meruněk řeznou plochou navrch a nakonec rovnoměrně posypu drobenkou.

Peču ve vyhřáté troubě asi 45 až 60 minut, dokud okraje koláče nejsou zlatavě hnědé a neoddělují se od plechu. Špejle, zapíchnutá do středu koláče, musí po vytažení zůstat bez zbytků těsta.

Ještě něco k tomu:

  • Přesná doba pečení závisí na konkrétní troubě a také mimo jiné na tom, jak hodně je použitý tvaroh odstředěný.
  • Na uvedené množství těsta používám plech o velikosti zhruba 20 x 30 centimetrů.
  • Koláč je nejlepší až druhý den po upečení. Dobrý je i s červeným rybízem, ostružinami nebo broskvemi, vyzkoušet ale můžete i jiné ovoce.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *