O libečku jsem tady psal minule, je to jen několik málo dnů, kdy jsem pěl chválu na libečkové pesto (recept zde). Svěžest libečku, jeho šťavnatost a plnost chuti i vůně je na vrcholu právě v této době, později to už kvůli horkým letním dnům přestává být ono. Aspoň tak to říká moje zkušenost s několika keříky libečku na našem dvoře, kde jsou sice ve vlhké půdě, ale po velkou část dne vystaveny přímému slunci. A tak se snažím libeček právě v této době kvůli jeho nejlepší kondici maximálně a na co možná nejvíc způsobů využít 🙂
Skvělá je z libečku mimo jiné i polévka. Má plnou, typicky libečkovou chuť i vůni a lákavou, nádherně zelenou barvu, kontrastující s plátky vajec natvrdo. Z jiného, než čerstvého libečku takovou polévku neuděláte, ba ani ze zmrazených bylinkových zásob to není úplně ono. A tak dnes na blogu v krátké době libeček po druhé, dokud je šance jej co nejlépe využít 🙂
Libečková polévka s vejcem
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 15 minut varu
- náročnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 4 polévkové lžíce nasekaných listů libečku
- 1 středně velká cibule
- 1 malá brambora
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1000 ml drůbežího vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- 2 vejce
postup:
Nejdříve dám uvařit vejce natvrdo. Uvařená vejce zchladím a pak oloupu a nakrájím na plátky.
Mezitím operu a osuším libeček, ze kterého otrhám listy, ty nahrubo nasekám. Ve větším hrnci nechám na másle zpěnit oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Zesklovatělou cibuli zasypu moukou a za občasného zamíchání asi 5 minut restuji. Pak základ zaliji drůbežím vývarem, prošlehám a přihodím oloupanou a na menší kostičky nakrájenou bramboru, oloupaný stroužek česneku a posekané listy libečku. Přivedu k mírnému varu a vařím asi 15 minut.
K polévce přiliji smetanu a tyčovitým mixérem vše dobře rozmixuji, v případě potřeby polévku přihřeji a dopepřím a dosolím.
Do talířů s nalitou polévkou rozdělím plátky vajec natvrdo.
Ještě něco k tomu:
- Možná to je umanutost, ale všechny suroviny se snažím zužitkovat beze zbytku. A tak i po otrhání listů stonky libečku nevyhazuji a dám je také vařit do polévky. Před jejím mixováním je vyjmu a teprve vyhodím.
- Variantu této skvělé polévky získáte, když místo vejce natvrdo polévku v talířích posypete hrubě nastrouhaným sýrem balkánského typu.