Makovec býval jednou z buchet, které jsme za mého dětství doma mívali nejčastěji. Vůbec mám pocit, že dřív se s mákem peklo daleko víc, než je tomu dnes. Je to škoda, Česko je, pokud se nemýlím, co se máku týče jednou z největších pěstitelských zemí. Mnoho států mák zakazuje jako drogu, třeba známá cukráčka Mirka van Gils Slavíková, žijící v Holandsku, si mák prý nechává z Česka posílat po kilech.
Pár receptů s mákem jsem si sem už dřív ukládal (křehký makový koláč s hruškami, delikátní makový chlebíček s citronovou polevou, slaný bramborový bacán s mákem nebo slané makové krekry ze zbytků kvásku. A moc dobré jsou i makové bábovky – třeba šlehačková bábovka s mákem a sušenými švestkami a také vláčná maková bábovka s citronovou polevou. Mák u nás doma také patří k nejžádanějším posypům domácích rohlíků a housek 🙂
Ten dnešní recept s mákem je ze všech zmíněných zdaleka nejjednodušší a nejrychlejší, ale neméně dobrý. Makovec s povidly je hotový natotata, po vychladnutí stačí jen doplnit kopečkem šlehačky 🙂
Jednoduchý makovec s povidly
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 30 až 35 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 150 g mletého máku
- 150 g polohrubé mouky
- půlka kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 2 špetky soli
- 150 g švestkových povidel
- 100 g mléka
- 1 lžíce rumu
- 2 vejce
- 30 g krupicového cukru
- 1 vanilinový cukr
- půlka vanilkového pudinku
- půlka bio citronu
- 50 g rostlinného oleje
na vymazání a vysypání pekáčku:
- máslo
- hrubá mouka
k podávání:
- šlehačka
postup:
Troubu nechám předehřát na 170 stupňů. Menší pekáček vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
Do hlubší mísy nasypu umletý mák a proseju polohrubou mouku s kypřícím práškem. Přidám mletou skořici a sůl a sypkou směs důkladně promíchám.
V druhé misce dobře promíchám povidla s mírně vlahým mlékem a rumem.
V další, velké míse prošlehám ručním mixérem s metlami vejce s oběma cukry, vanilkovým pudinkem a kůrou, najemno ostrouhanou z půlky dobře omytého bio citronu. Pak přileju citronovou šťávu a rostlinný olej, znovu prošlehám. Nakonec přisypu moučnou směs a opět dobře prošlehám.
Těsto naleju a urovnám do připraveného pekáčku a dám do předehřáté trouby péct na 30 až 35 minut.
Špejlí vyzkouším, zda je makovec dobře upečený.
Vychladlý makovec nakrájím, jednotlivé řezy podávám s kopečkem šlehačky.
Ještě něco k tomu:
- Těsto z uvedeného množství surovin vystačí na menší pekáček, zhruba o rozměrech 30 x 20 centimetrů.
- Všechny suroviny by před zpracováním do těsta měly mít pokojovou teplotu.
- Někdy do těsta tohoto makovce místo švestkových povidel přidávám domácí hrušková povidla.
- Do těsta lze přidat i nahrubo nasekané vlašské ořechy, kandovanou citrusovou kůru nebo třeba hrst sušených brusinek.
- Na vychladlý makovec je možné rozetřít čokoládovou nebo citronovou polevu.