Makovec s povidly

Moučníky a dezerty Rychlé Vegetariánské

 // 

Makovec býval jednou z buchet, které jsme za mého dětství doma mívali nejčastěji. Vůbec mám pocit, že dřív se s mákem peklo daleko víc, než je tomu dnes. Je to škoda, Česko je, pokud se nemýlím, co se máku týče jednou z největších pěstitelských zemí. Mnoho států mák zakazuje jako drogu, třeba známá cukráčka Mirka van Gils Slavíková, žijící v Holandsku, si mák prý nechává z Česka posílat po kilech.

Pár receptů s mákem jsem si sem už dřív ukládal (křehký makový koláč s hruškami, delikátní makový chlebíček s citronovou polevou, slaný bramborový bacán s mákem nebo slané makové krekry ze zbytků kvásku. A moc dobré jsou i makové bábovky – třeba šlehačková bábovka s mákem a sušenými švestkami a také vláčná maková bábovka s citronovou polevou. Mák u nás doma také patří k nejžádanějším posypům domácích rohlíků a housek 🙂

Ten dnešní recept s mákem je ze všech zmíněných zdaleka nejjednodušší a nejrychlejší, ale neméně dobrý. Makovec s povidly je hotový natotata, po vychladnutí stačí jen doplnit kopečkem šlehačky 🙂

Jednoduchý makovec s povidly

Jednoduchý makovec s povidly

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 30 až 35 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 150 g mletého máku
  • 150 g polohrubé mouky
  • půlka kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 špetky soli
  • 150 g švestkových povidel
  • 100 g mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 2 vejce
  • 30 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • půlka vanilkového pudinku
  • půlka bio citronu
  • 50 g rostlinného oleje

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • šlehačka

postup:

Troubu nechám předehřát na 170 stupňů. Menší pekáček vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.

Do hlubší mísy nasypu umletý mák a proseju polohrubou mouku s kypřícím práškem. Přidám mletou skořici a sůl a sypkou směs důkladně promíchám.

V druhé misce dobře promíchám povidla s mírně vlahým mlékem a rumem.

V další, velké míse prošlehám ručním mixérem s metlami vejce s oběma cukry, vanilkovým pudinkem a kůrou, najemno ostrouhanou z půlky dobře omytého bio citronu. Pak přileju citronovou šťávu a rostlinný olej, znovu prošlehám. Nakonec přisypu moučnou směs a opět dobře prošlehám.

Těsto naleju a urovnám do připraveného pekáčku a dám do předehřáté trouby péct na 30 až 35 minut.

Špejlí vyzkouším, zda je makovec dobře upečený.

Vychladlý makovec nakrájím, jednotlivé řezy podávám s kopečkem šlehačky.

Ještě něco k tomu:

  • Těsto z uvedeného množství surovin vystačí na menší pekáček, zhruba o rozměrech 30 x 20 centimetrů.
  • Všechny suroviny by před zpracováním do těsta měly mít pokojovou teplotu.
  • Někdy do těsta tohoto makovce místo švestkových povidel přidávám domácí hrušková povidla.
  • Do těsta lze přidat i nahrubo nasekané vlašské ořechy, kandovanou citrusovou kůru nebo třeba hrst sušených brusinek.
  • Na vychladlý makovec je možné rozetřít čokoládovou nebo citronovou polevu.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *