Sušené švestky, mák, šlehačka

Moučníky a dezerty Vegetariánská

 // 

Aktualizováno

Šlehačková bábovka s mákem a sušenými švestkami

Už jen tyto tři věci si spolu náramně rozumějí. A o mnoho víc k téhle báječné podzimní a zimní bábovce ani není třeba: ještě cukr, vajíčka, trocha mouky a pár lžic mléka. Toť vše. Vanilkový lusk a citrón jsou jen jakousi nepovinnou třešničkou na dortu. Pardon, na bábovce. Tady je na další z nikdy nekončící řady bábovek recept.

Šlehačková bábovka s mákem a sušenými švestkami

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 75 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 100 g hladké mouky
  • 150 g mletého máku
  • 220 g krupicového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce mléka
  • 4 vejce
  • 80 g sušených vypeckovaných švestek
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1 bio citrónu
  • špetka soli

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Nejdřív ušlehám z bílků se špetkou soli sníh, do hotového sněhu pak zašlehám polovinu krupicového cukru. V další, větší míse ušlehám smetanu s druhou polovinou krupicového cukru do polotuha, pak do ní zašlehám žloutky s vyškrábnutým vnitřkem vanilkového lusku a kůrou, ostrouhanou z 1 bio citrónu. Přidám prosátou mouku, smíchanou s mletým mákem a mléko, dobře promíchám. Nakonec do těsta zlehka vmíchám ušlehaný sníh a na čtvrtky pokrájené sušené švestky.

Těsto urovnám do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané středně velké formy. Dám do trouby, vyhřáté na 170 stupňů a peču asi 60 až 75 minut, dokud špejli zapíchnutou do těsta vyndám bez jakýchkoli zbytků těsta.

Bábovku nakonec posypu moučkovým cukrem.

Šlehačková bábovka s mákem a sušenými švestkami

Ještě něco k tomu:

  • Vanilkový lusk nahradíte vanilinovým cukrem, o jeho váhu snižte množství krupicového cukru v receptu.
  • Místo bábovky můžete těsto upéct v menším pekáčku jako makovec.

Napsat komentář