Už jen tyto tři věci si spolu náramně rozumějí. A o mnoho víc k téhle báječné podzimní a zimní bábovce ani není třeba: ještě cukr, vajíčka, trocha mouky a pár lžic mléka. Toť vše. Vanilkový lusk a citrón jsou jen jakousi nepovinnou třešničkou na dortu. Pardon, na bábovce. Tady je na další z nikdy nekončící řady bábovek recept.
Šlehačková bábovka s mákem a sušenými švestkami
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 75 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 100 g hladké mouky
- 150 g mletého máku
- 220 g krupicového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce mléka
- 4 vejce
- 80 g sušených vypeckovaných švestek
- 1 vanilkový lusk
- kůra z 1 bio citrónu
- špetka soli
na vymazání a vysypání formy:
- máslo
- hrubá mouka
k podávání:
- moučkový cukr
postup:
Nejdřív ušlehám z bílků se špetkou soli sníh, do hotového sněhu pak zašlehám polovinu krupicového cukru. V další, větší míse ušlehám smetanu s druhou polovinou krupicového cukru do polotuha, pak do ní zašlehám žloutky s vyškrábnutým vnitřkem vanilkového lusku a kůrou, ostrouhanou z 1 bio citrónu. Přidám prosátou mouku, smíchanou s mletým mákem a mléko, dobře promíchám. Nakonec do těsta zlehka vmíchám ušlehaný sníh a na čtvrtky pokrájené sušené švestky.
Těsto urovnám do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané středně velké formy. Dám do trouby, vyhřáté na 170 stupňů a peču asi 60 až 75 minut, dokud špejli zapíchnutou do těsta vyndám bez jakýchkoli zbytků těsta.
Bábovku nakonec posypu moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Vanilkový lusk nahradíte vanilinovým cukrem, o jeho váhu snižte množství krupicového cukru v receptu.
- Místo bábovky můžete těsto upéct v menším pekáčku jako makovec.