Neváhejte: hrušky a mák

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Křehký koláč s hruškami a mákem

Mezi moje podzimní a zimní oblíbené recepty na koláče patří i ty s hruškami a mákem. Jednak jsou pozdní odrůdy hrušek jedním z mála zdejšího ovoce, které je v tuhle dobu čerstvé k mání, jednak spolu s mákem tvoří chuťově skvělou kombinaci. Křehký koláč s hruškami a mákem navíc nejen báječně chutná, ale i výtečně vypadá. Pochvala za něj je takřka jistá, neváhejte! 🙂

Křehký koláč s hruškami a mákem

  • doba přípravy: asi 40 minut + asi hodinu chlazení těsta + asi 55 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 140 g másla
  • 3 žloutky
  • špetka soli

na náplň:

  • 2 větší hrušky
  • 130 g mletého máku
  • 130 ml mléka
  • 40 g cukru krupice
  • 70 g dětských piškotů
  • špetka soli
  • 3 bílky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 6 lžic pikantní zavařeniny

postup:

Mouku a moučkový cukr proseju do větší mísy, přidám vanilkový cukr, změklé máslo, špetku soli a žloutky. Nožem vše nahrubo smíchám a pak rukama rychle vypracuji kompaktní těsto, které zabalím do potravinové fólie a dám do lednice asi na jednu hodinu chladit.

Mezitím si připravím náplň. Mléko s cukrem přivedu v rendlíku k varu, přisypu pomletý mák, rychle promíchám a odstavím z plotýnky, vmíchám dobře podrcené piškoty. Z bílků se špetkou soli ušlehám pevný sníh a ten zamíchám do vychladlé makové náplně.

Hrušky omyju, rozčtvrtím a vykrojím jádřince a stopky. Každou čtvrtku hrušky podélně rozdělím na třetiny.

Do velké dortové formy rovnoměrně rozložím a vymačkám zchladlé těsto, se zvednutým okrajem asi o dva až tři centimetry. Těsto potřu pikantní zavařeninou a pak na něj urovnám makovou náplň. Do ní rovnoměrně rozložím a mírně zatlačím měsíčky hrušek, které potřu citrónovou šťávou.

Koláč peču v troubě vyhřáté na 160 stupňů asi 50 – 55 minut. Upečený nechám mírně zchladnout, pak opatrně vyjmu z formy a dám úplně vychladnout na kuchyňskou mřížku. Koláč krájím ostrým nožem.

Křehký koláč s hruškami a mákem

Ještě něco k tomu:

  • Trochu pikantnější, pokud možno méně sladké zavařeniny můžete vmíchat i přímo do makové náplně.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *