Mezi moje podzimní a zimní oblíbené recepty na koláče patří i ty s hruškami a mákem. Jednak jsou pozdní odrůdy hrušek jedním z mála zdejšího ovoce, které je v tuhle dobu čerstvé k mání, jednak spolu s mákem tvoří chuťově skvělou kombinaci. Křehký koláč s hruškami a mákem navíc nejen báječně chutná, ale i výtečně vypadá. Pochvala za něj je takřka jistá, neváhejte! 🙂
Křehký koláč s hruškami a mákem
- doba přípravy: asi 40 minut + asi hodinu chlazení těsta + asi 55 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 140 g másla
- 3 žloutky
- špetka soli
na náplň:
- 2 větší hrušky
- 130 g mletého máku
- 130 ml mléka
- 40 g cukru krupice
- 70 g dětských piškotů
- špetka soli
- 3 bílky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 6 lžic pikantní zavařeniny
postup:
Mouku a moučkový cukr proseju do větší mísy, přidám vanilkový cukr, změklé máslo, špetku soli a žloutky. Nožem vše nahrubo smíchám a pak rukama rychle vypracuji kompaktní těsto, které zabalím do potravinové fólie a dám do lednice asi na jednu hodinu chladit.
Mezitím si připravím náplň. Mléko s cukrem přivedu v rendlíku k varu, přisypu pomletý mák, rychle promíchám a odstavím z plotýnky, vmíchám dobře podrcené piškoty. Z bílků se špetkou soli ušlehám pevný sníh a ten zamíchám do vychladlé makové náplně.
Hrušky omyju, rozčtvrtím a vykrojím jádřince a stopky. Každou čtvrtku hrušky podélně rozdělím na třetiny.
Do velké dortové formy rovnoměrně rozložím a vymačkám zchladlé těsto, se zvednutým okrajem asi o dva až tři centimetry. Těsto potřu pikantní zavařeninou a pak na něj urovnám makovou náplň. Do ní rovnoměrně rozložím a mírně zatlačím měsíčky hrušek, které potřu citrónovou šťávou.
Koláč peču v troubě vyhřáté na 160 stupňů asi 50 – 55 minut. Upečený nechám mírně zchladnout, pak opatrně vyjmu z formy a dám úplně vychladnout na kuchyňskou mřížku. Koláč krájím ostrým nožem.
Ještě něco k tomu:
- Trochu pikantnější, pokud možno méně sladké zavařeniny můžete vmíchat i přímo do makové náplně.