Moje mrkvová polévka

Polévky Rychlé Vegetariánské

 // 

Aktualizováno

Mrkvová krémová polévka s koriandrem a chlebovými krutóny

Mrkvový krém je hitem posledních let a není divu. Dost na tom, že zvláště tepelně upravená mrkev je účinnou ochranou před obávanými civilizačními chorobami. Ale mrkvový krém je i úžasně dobrý a také jedna dvě hotový. A pokud ještě přidáte koriandr, ať už v podobě mletého semene nebo v čerstvých lístcích, tak ten u téhle báječné polévky zvýrazní její osobitý šmrc originality. 🙂

Tady je recept na mrkvový krém, tak jak ho dělám já. A musím přiznat, že docela často. Místo chlebových krutónů můžete tuto polévku podávat s kopečkem zakysané smetany a s domácí houskou nebo dalamánkem jako skvělou lehkou večeři. 🙂

Mrkvová krémová polévka s koriandrem a chlebovými krutóny

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 20 minut vaření
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 3 střední mrkve
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička mletého semene koriandru
  • 1000 ml zeleninového vývaru
  • 1 – 2 lžíce umeocta
  • 1 – 2 lžičky moučkového cukru
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 lžíce másla

na krutóny:

  • 4 hrsti usušených chlebových kostek
  • 1 – 2 lžíce másla

k podávání:

  • koriandrové lístky

postup:

Na oleji krátce orestuji očištěnou a na špalíky nakrájenou mrkev, nahrubo nasekanou oloupanou cibuli a oloupané celé stroužky česneku. Zaliju zeleninovým vývarem, přidám mletý koriandr, mletý černý pepř a jen trochu soli a vařím asi 20 minut. Pak mírně zchladím, tyčovým mixérem rozmixuji do hladka, ochutím umeoctem a cukrem, případně ještě dosolím a dopepřím. Přihřeju, ale už nevařím, přidám na zjemnění ještě máslo.

Na talířích sypu chlebovými krutóny krátce osmaženými na másle a nahrubo posaknými lístky čerstvého koriandru.

Ještě něco k tomu:

  • Umeocet má výraznou slanokyselou chuť a příjemné lehce ovocné aroma, proto se k ochucení mimo jiné právě i mrkvového krému báječně hodí. Umeocet není octem v pravém slova smyslu, vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci japonských švestiček umeboši. Polévku je jen potřeba o dost méně osolit, umeocet je slaný docela dost.
  • Pokud umeocet po ruce nemáte, použijte jablečný, případně lihový ocet.
  • Na chlebové krutóny se báječně hodí starší chléb. Vždy, když nám doma zbyde, jej krájím na krajíce a ty pak na kostky, usuším v troubě a skladuji v uzavřené dóze. Usušené kostky pak stačí jen hodit na omastek a krátce osmažit. A krutóny jsou hotové. 🙂
  • Pokud nemáte čerstvý koriandr, polévku posypte sekanou hladkolistou petrželkou, použít ale můžete třeba i lístky z čerstvého fenyklu.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *