Musím ji dělat častěji

Polévky Rychlé

 // 

Aktualizováno

Kapustová polévka s bramborami a klobásou

To jsme takhle nedávno byli na týdenním velkém nákupu v supermarketu, když u zeleniny se mně dostalo věty: „Hele, kapusta, to už jsme ale dlouho neměli kapustovou polívku…“ Musím přitom hned dodat, že patřím k těm šťastnějším vládcům v kuchyni, kterým prakticky nikdy nikdo nediktuje, co se má na stole objevit. Tím spíš mě ona věta o kapustové polévce dost zarazila: Jasně, je to pravda, nedělal jsem ji už hodně dlouho! A tak hlávka kapusty obratem putovala do nákupního košíku.

Doma jsem tak oprášil následující recept. Ano, kapustová polévka bývávala vždycky dobrá. A skvělá byla i tentokrát. Musím ji dělat častěji!

 

Kapustová polévka s bramborami a klobásou

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 15 minut var polévky
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • čtvrt hlávky menší kapusty
  • 5 středně velkých brambor
  • 50 g špeku
  • 1 větší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 pikantnější klobása
  • 1200 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce posekané natě libečku
  • půl lžičky drceného kmínu
  • půl lžičky tymiánu
  • půl lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce másla
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

postup:

V osoleném hovězím vývaru uvařím do měkka oloupané brambory a tyčovým mixerem je rozmixuji do hladka.

V jiném větším hrnci nasucho opeču na kolečka nakrájenou klobásu a odložím ji stranou. Pak ve stejném hrnci vyškvařím na drobné kostičky nakrájený špek, na něm do sklovata za občasného míchání orestuji oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli. Přileju vývar s rozmixovanými bramborami a přidám očistěnou, košťálu zbavenou a na užší nudličky nasekanou kapustu, dále drcený kmín, odrhnuté lístky tymiánu, posekanou nať libečku, oloupaných a nahrubo nasekaných pět stroužků česneku, mletý černý pepř a sůl. Přivedu k varu a vařím asi 15 minut.

Nakonec polévku dochutím sušenou majoránkou, oloupaným a rozmačkaným zbylým stroužkem česneku a máslem, v případě potřeby dopepřím a dosolím. V talířích do polévky přidám opečená kolečka klobásy.

 

Ještě něco k tomu:

  • Mimo sezónu nahraďte čerstvý libeček sušeným. Chcete-li si trochu zaexperimentovat, místo majoránky dejte oregano nebo tymián.
  • Místo klobásy můžete do kapustové polévky dát i párek nebo třeba kousek uzené krkovice.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *