Nejlepší je až druhý den

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Mřížkový linecký tvarohovo povidlový koláč

Recept koláče, na který jsem před časem narazil na bezedném internetu, mě zaujal hlavně svými dvěma náplněmi a taky tím, že těsto je linecké. To máme u nás doma totiž hodně rádi. Recept jsem si trochu upravil, mimo jiné vyměnil rostlinný tuk za staré dobré poctivé máslo a také jsem chuť tvarohu zkombinoval namísto marmelády se švestkovými povidly, naředěnými trochou slivovice a citronové šťávy. Výsledek? Křehký, úžasně jedlý koláč, který oceníte hlavně mimo ovocnou sezónu a po kterém se okamžitě zapráší. Doporučuji ale vydržet, nejlépe ale chutná až druhý den.

Mřížkový linecký tvarohovo povidlový koláč

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 2 hodiny odležení těsta a chladnutí pudinku + asi 30 minut pečení
  • obtížnost: středně obtížné

suroviny:

na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 105 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 vejce
  • polovina kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička sušené citronové kůry
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce rumu
  • špetka soli

na tvarohovou náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vanilkový pudink
  • 400 ml mléka
  • 1 vanilinový cukr
  • 3 lžíce krupicového cukru

na povidlovou náplň:

  • 400 g švestkových povidel
  • šťáva z poloviny citronu
  • 3 lžíce slivovice

na vymazání a vysypání plechu:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Hladkou mouku proseji do hlubší mísy a promíchám s kypřícím práškem do pečiva, sušenou citronovou kůrou a špetkou soli. Přidám změklé máslo, které dlouhým nožem v mouce rozsekám na co možná nejjemnější drobenku, asi v polovině přidám vejce. Do hotové drobenky přidám krupicový i vanilinový cukr, mléko a rum a znovu nožem vše dobře promíchám. Nakonec těsto krátce prohnětu rukama, zabalím do fólie a dám do lednice odležet asi na dvě hodiny.

Z mléka, pudinkového prášku, krupicového a vanilkového cukru uvařím hustší pudink, který nechám vychladnout. Pak jej rozšlehám do hladka s tvarohem.

Na povidlovou náplň dohladka smíchám povidla s citronovou šťávou a slivovicí.

Středně velký plech vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.

Z těsta, odleženého v lednici odkrojím menší polovinu, kterou krátce v rukách krátce prohnětu tak, aby se těsto trochu ohřálo a nedrobilo. Na vál položím potravinovou fólii ve velikosti alespoň plechu, na fólii dám těsto a na těsto pak další, stejně velkou fólii. Těsto mezi fóliemi válečkem postupně rozválím do velikosti plechu. Pomocí fólie, případně válečku plát těsta přenesu do vymazaného a vysypaného plechu, těsto urovnám, vytvořím nízké okraje a případné zbytky těsta po stranách odříznu.

Na takto připravený plát těsta rovnoměrně rozetřu tvarohovou náplň.

Ze zbylého těsta, z něhož si odkrojím a odložím stranou malou část na mřížky koláče. Připravím stejným způsobem druhý plát těsta a přenesu jej do pekáče na tvarohovou náplň, případné přečnívající okraje opět odříznu. Druhý plát těsta rovnoměrně potřu připravenou povidlovou náplní.

Zbytek těsta opět mezi fóliemi rozválím a rozkrájím na užší pruhy a vytvořím z nich na koláči mřížky.

Koláč peču v troubě, rozpálené na 180 stupňů asi 25 až 30 minut, dokud těsto nezačne růžovět a okraje se oddělovat od plechu. Špejli, zapíchnutou do hotového koláče, musím vyndat bez jakýchkoli zbytků těsta.

Koláč nechám zcela vychladnout. Podávám jemně sypaný moučkovým cukrem.

Mřížkový linecký tvarohovo povidlový koláč

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství těsta a náplní vystačí na plech, velký zhruba 30 x 40 cm. S těstem se pracuje velmi dobře, jen nesmí být moc přechlazené, ale ani zahřáté. Při vyvalování těsta postupujte od středu ke krajům a snažte se vytvořit obdélník ve velikosti použitého plechu.
  • Pudink do tvarohové náplně by měl být hustší, proto jej vařím z trochu menšího množství mléka, než je uvedeno v návodu na přípravu pudinku. Jinou, než vanilkovou příchuť pudinku raději nezkoušejte.
  • Tvaroh použijte jemný, nehrudkovaný, dobře odstředěný, nejlépe ten ze staniolu. Místo povidel můžete jako druhou náplň vyzkoušet pikantnější marmeládu.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *