Někteří ten svůj osvědčený recept úzkostlivě tají

Malá jídla Vegetariánské

 // 

Nakládaný hermelín

Nakládaný hermelín je u nás obrovským fenoménem. Neobejde se bez něj jídelní lístek snad žádné, byť sebezapadlejší hospody, nakládaný hermelín dostanete v každé pořádné sauně, o receptu na ten opravdu nejlepší se vedou dlouhosáhlé debaty na sociálních sítích. V časopisech i na internetu se objevují seznamy podniků, kde ty nejpovedenější nakládané hermelíny nabízejí, pochopitelně včetně podrobných recenzí a fotogalerií. Nakládaný hermelín má dokonce hned několik svých vlastních webových stránek, na nichž vedle řady informací o tomto „králi sýrů“ najdete i doporučené osvědčené recepty na jeho naložení. Ale jsou i mnozí tací, kteří ten svůj recept na naložený hermelín úzkostlivě tají a neprozradí, ani kdybyste je snad mučili.

Nakládaný hermelín je zkrátka českou specialitou, kterou – zvlášť když se doplní čerstvým chlebem a dobře vychlazeným půllitrem piva – nepohrdne snad nikdo. Mimochodem: Dobře naložený hermelín je i docela dobrým tipem na originální dárek, zvlášť má-li obdarovaným být muž.

Při podávání nakládaného hermelínu rozhodně nepodceňujte přílohy. Skvělý je pochopitelně k němu již zmíněný, čerstvě upečený, ideálně domácí kváskový chléb s pěkně křupavou kůrkou, případně aspoň rozpečené dalamánky či bagety. Nakládanému hermelínu ale také sluší lůžko z trochy čerstvého, citrónovou nebo octovou zálivkou jemně ochuceného salátu, třeba z polníčku s ředkvičkami a na tenké proužky nakrájenou červenou paprikou.

 

Nakládaný hermelín

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 14 dní odležení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 4 hermelíny
  • rostlinný olej

 

na pastu k potření hermelínů:

  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička mleté uzené sladké papriky
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • špetka mleté chilli papričky
  • 2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • špetka drceného kmínu
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

do oleje:

  • 3 červené cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 8 sušených rajčat
  • 20 kuliček černého pepře
  • 15 kuliček nového koření
  • 15 kuliček jalovce
  • půl lžičky celého koriandru
  • 6 bobkových listů
  • 2 až 4 sušené feferonky

 

k podávání:

  • pečivo

 

postup:

Nejdříve připravím pastu k potření hermelínů: Oloupané a prolisované stroužky česneku smíchám v misce s uzenou i sladkou paprikou, s chilli, sušeným rozmarýnem, drceným kmínem, mletým černým pepřem a solí.

Hermelíny podélně rozkrojím, řezné plochy rovnoměrně potřu připravenou pastou a poloviny sýrů k sobě přiložím zpět a dobře přitlačím.

Do sklenice střídavě skládám hermelíny a ostatní přísady: na tenko nakrájená kolečka oloupané červené cibule, na plátky nakrájené oloupané stroužky česneku, na několik částí rozdělené a jadýrek zbavené sušené feferonky, sušená rajčata, bobkové listy, černý pepř, nové koření, koriandr a jalovec.

Nakonec vše ve sklenici zaliji rostlinným olejem. Celý obsah sklenice musí být potopený a bez vzduchových bublin, kterých se zbavím opakovaným opatrným nakláněním olejem naplněné sklenice. Sklenici dobře uzavřu.

Naložené hermelíny nechám dva dny stát při pokojové teplotě, poté alespoň na týden, ideálně na dva týdny uložím do lednice.

 

Ještě něco k tomu:

  • Podle tohoto receptu pochopitelně můžete naložit i camembert nebo hlavně na Slovensku známý plesnivec nebo encián. Úplně měkké, vyzrálé hermelíny, které jste zakoupili už před časem a které jsou už blízko k datu spotřeby, se na nakládání příliš nehodí. V oleji by se vám částečně rozpustily.
  • Do pasty na potření hermelínů můžete přidat i různé jiné bylinky, třeba tymián nebo bazalka, dobré jsou ale i směsi koření – například provensálské nebo grilovací. Vyzkoušet do pasty na potření můžete i přidání trochy drcených vlašských ořechů, lžičky plnotučné hořčice či sardelové pasty nebo trochy kůry, ostrouhané z bio citrónu nebo sušené.
  • Do oleje k hermelínům se hodí přidat i pár celých vlašských ořechů, rozinky nebo brusinky, sušené fíky, zelené i černé olivy, nakládané červené kapie nebo nahrubo nasekané zelené naťové cibulky.
  • V sezóně se pochopitelně nevyhýbejte čerstvým bylinkám, kterými nahraďte ty sušené. Použít je můžete jak do pasty na potření hermelínů, tak i přidáním celých stonků do oleje.
  • Místo rostlinného oleje zkuste i olivový nebo třeba sezamový olej.
  • Po zkonzumování hermelínů zbylý olej uložte zpět do lednice a spotřebujte na přípravu salátových zálivek.
  • Při přípravě nakládaných hermelínů je třeba dbát na čistotu sklenice i všech přísad, stejně jako i na to, aby v oleji mezi sýry a ostatními přísadami nezůstal vzduch, jinak se naložené hermelíny mohou začít kazit. Pokud by hermelíny měly po uležení nakyslou chuť, raději je vyhoďte.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *