Nové brambory s tvarohem. Mám ohromnou chuť na nové brambory s tvarohem! Uděláš taky nové brambory s tvarohem?
Podobné věty slýchávám každým rokem. Kajícně však přiznávám, že velké nadšení u mě nikdy nevzbuzovaly. Vyhýbal jsem se jim. Odmala jsem totiž nové brambory s tvarohem považoval za jaksi neplnohodnotné jídlo. Bez masa, bez vajíčka, prostě ošizené.
Předsudky k novým bramborám s tvarohem ve mně zůstaly celý život, až do nedávna. To jsme domů po roce zase přivezli první nové brambory od farmáře. A společně s nimi znovu ožilo i téma nových brambor s tvarohem.
Přemohl jsem se. A rozhodl se celoživotní odpor k nim zlomit. Nové brambory jsem uvařil v páře, tvarohovou pomazánku jsem opravdu pečlivě vymazlil. Odměnou pro mě v tomto případě ale nebyl vděk a pochvaly u stolu, ale hlavně ta nezaměnitelná, překvapivě slastná chuť na mém vlastním jazyku. Jak jen jsem mohl být tak hloupý! Ještě že letos máme nových brambor pořádnou zásobu!
Nové brambory s rozhudou
- doba přípravy: asi 20 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
800 g nových brambor
na rozhudu:
- 200 g tvarohu
- 200 g másla
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 středně velká cibule
- 2 zelené naťové cibulky
- 2 lžíce jemněji posekané petrželové natě
- 1 lžička jemně posekaných listů libečku
- 1 lžička jemně posekané natě koriandru
- 1 lžička drceného kmínu
- špetka mleté sladké papriky
- špetka cukru
- sůl
k podávání:
- pažitka
- sůl
postup:
Přibližně stejně velké, pokud možno menší brambory uvařím ve slupce do měkka.
Než se brambory uvaří, připravím tvarohovou pomazánku, rozhudu. Utřu na ni dohladka změklé máslo s tvarohem a potom promíchám s oloupanou, drobně nasekanou cibulí, očištěnou naťovou cibulkou i se všemi dalšími ingrediencemi.
Oloupané brambory rozdělím společně s rozhudou na talíře a posypu jemně nasekanou pažitkou.
Ještě něco k tomu:
- Brambory vždy vařím v mikrovlnné troubě (ideální je program steam/pára; pokud jej vaše trouba nemá, pak na plný výkon v jakékoli vhodné nádobě, v níž brambory jen trochu zastříkněte vodou). Chuť brambor z mikrovlnky je s těmi vařenými ve vodě nesrovnatelná.
- Nové, zdravé brambory před varem dobře umyté můžete podávat a jíst i se slupkou.
- Nové brambory ve slupce můžete také omýt a rozpůlit, lehce zakapat olejem a upéct v troubě na plechu, stačí necelá půlhodina při 200 stupních.
- U rozhudy, chystané k novým bramborám se držím poměru tvarohu a másla jedna ku jedné. Přidat do pomazánky můžete i jiné bylinky, například medvědí česnek nebo smil, případně rozdrcený stroužek česneku, trochu brynzy, utřené nivy nebo tvarůžků. Zakysanou smetanu můžete nahradit bílým jogurtem, smetanou sladkou nebo prostě jen mlékem, případně trochou majonézy.
- Rozhuda je skvělá i jako pomazánka na chleba (o receptu na podobnou pomazánku jsem tady už před časem psal, je to bylinková pomazánka).