Pomazánky jsou velmi vděčné téma, a to jak z pohledu z kuchyně, tak i vnímáním strávníků. A také je to téma hodně široké! Na přípravu pomazánek můžete použít kde co, včetně zpracování nejrůznějších zbytků masa, uzenin, sýrů, zeleniny, luštěnin… Záleží jen a jen na vaší fantazii, jakou výslednou chuť během krátké chvíle vykouzlíte. A také na tom, co máte rádi i jakému stylu stravování dáváte přednost.
Několik receptů na pomazánky jsem tady v minulosti už zmínil (byla to třeba drožďová pomazánka, škvarková pomazánka nebo salámová pomazánka s celerem), ale ta následující pomazánka je určitě moje nejoblíbenější. A to i přesto, že je vlastně „nejobyčejnější“. Bylinková pomazánka je navíc také hodně zdravá! A hlavně: opravdu moooc dobrá!
Bylinková pomazánka
- doba přípravy: asi 20 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 až 2 lžíce majonézy
- 1 vejce
- aspoň 5 lžic nasekaných listů a natí bylinek (hladkolistá petrželka, pažitka, libeček, tymián, saturejka, majoránka, oregano, bazalka, estragon…)
- 2 zelené naťové cibulky
- 1 malá červená cibule
- špetka drceného nebo i celého kmínu
- půl lžičky sladké mleté papriky
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Vejce uvařím natvrdo, zchladím a oloupu. Všechny bylinky omyju, osuším, v případě potřeby jednotlivé lístky drhnu a jemněji nasekám. Najemno nakrájím i omyté a osušené naťové cibulky, oloupanou červenou cibuli a také zcela vychladlé oloupané vařené vejce. Vše dám do hlubší misky, přidám tvaroh, majonézu, kmín, sladkou mletou papriku, mletý černý pepř a sůl a vidličkou vše dobře rozmíchám a utřu.
Podávám nejlépe s domácím pečivem, ať už kváskovým žitným nebo pšeničným chlebem, dalamánky nebo houskami a také s trochou zeleniny, třeba s ředkvičkami, rajčaty nebo zelenými paprikami.
Ještě něco k tomu:
- Spíš než ten z vaničky použijte měkký tvaroh balený ve fólii. Je víc odstředěný a pomazánka proto nebude vodnatá.
- Je asi zbytečné v případě této pomazánky rozebírat, co všechno se dáv receptu na ni zaměnit nebo použít navíc. Tak aspoň namátkou: utřený stroužek česneku, trocha plnotučné či dijonské hořčice, rajčatového protlaku nebo strouhaného křenu, pár kapek tabasca nebo chilli omáčky nebo třeba trochu nastrouhaného sýra z modrou plísní… Fantazii se zkrátka meze nekladou.